Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

JU Gradsko pozorište "Semberija" Bijeljina

Osnovne informacije
 
Adresa: Ulica Patrijarha Pavla 1, 76 300 Bijeljina
 Telefon:
Faks:
 e-mail:  [email protected]
web site:  https://www.pozoristebijeljina.com/index.php
 

 
O Gradskom pozorištu "Semberija"
 
Gradsko pozorište „Semberija“ Bijeljina najmlađe je profesionalno pozorište u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Sa radom počinje u jesen 2019. godine, a prve zaposlene dobija 2020. godine. Javna je ustanova iz oblasti kulture, a osnivač je Grad Bijeljina.
Pozorište u okviru umjetničkog sektora ima umjetničkog direktora i stalni ansambl čiji će konačni broj u narednim godinama, shodno dinamici razvojnih planova, biti optimizovan.
Pozorište je smješteno u zgradi Centra za kulturu u Bijeljini. Na jedinoj sceni u gradu - sceni Centra, izvodi svoje predstave. Trenutno nema tehnički sektor i na tom planu koristi honorarne saradnike.
 
Administrativni sektor čini samo direktor.
Cilj organizacije pozorišta je da budući administrativni sektor bude sveden na minimum, otvaranjem multifunkcionalnih radnih mjesta, prilagođenih zahtjevima XXI vijeka. Prošla su vremena referenata za jednu radnu operaciju. blagajnik, računovođa, samostalni stručni saradnik za vezivanje pertle na lijevoj i na desnoj cipeli, sekretar, urednik, pomoćnik, marketar, šef marketinga, šef za odnose sa javnošću, referent za sponzorstva, administrator društvenih mreža, osoba za kucanje i nošenje rješenja i dopisa i tako dalje. Prije (na nekim mjestima i danas) ovo su radile desetine osoba i za to primale platu.
U XXI vijeku traže se multifunkcionalne ličnosti i višenamjenska radna mjesta u svemu sporednom za rad ustanove. U pozorištu, administracija nije nevažna ali je sporedna. Predstava je srce pozorišta. Njoj je sve podređeno i za nju se štedi gdje god je to moguće. Dobre predstave nema bez konstantnog protoka nove energije oličene u najboljim saradnicima: piscima, rediteljima, scenografima, kostimografima, autorima muzike, saradnicima za scenski pokret i govor... Gradsko pozorište „Semberija" želi biti otvoreno za najbolje saradnike iz regiona i njihove ideje.
Iz tog razloga naš direktor je prvenstveno glumac, a umjetnički direktor neko ko beskrajno voli Bijeljinu i pozorište. Zato naši članovi Upravnog odbora, Umjetničkog savjeta i Umjetničkog vijeća rade bez nadoknade.
 
To nam ostavlja priliku koncentrisanja na predstave. Misija nam je njegovanje snažnih čitanja domaće i svjetske klasike, i podsticanje domaćih, prije svega, mladih dramskih pisaca.Mnogo truda uloženo je u Pozorište počevši 150 godina unazad.