Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dan Svetog Pantelejmona - Pantelino i Dan Grada

Dan Svetog Pantelejmona – Pantelino se u Gradu Bijeljina tradicionalno svečano obilježava 9. avgusta. Pantelinske svečanosti svake godine traju po nekoliko dana i bogate su kulturnim, umjetničkim i sportskim događajima. Vrhunac slavskih svečanosti su liturgija u crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini, litija kroz grad do zgrade Gradske uprave Grada Bijeljina i lomljenje slavskog kolača.  
 
 
Dan Grada se obilježava 24. septembara u spomen na dan oslobođenja Bijeljine od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.
 
Svake godine povodom Dana Grada zaslužnim građanima i ustanovama dodjeljuju se gradska priznanja.
 
Sveti Pantelejmon (grčki: Παντελεήμων - pun samilosti, saosjećajan) rođen je u 3. vijeku u Nikomidiji od majke hrišćanke i oca neznabošca.

Kao mladić izučio je ljekarske nauke, a sveštenik Ermolaj prizvao ga je k sebi, naučio ga vjeri Hristovoj i krstio ga. Pantelejmon je čudotvorno izliječio jednoga slijepca imenom Hristovim i krstio ga. Drugi ljekari koji su bezuspješno liječili starca iz zavisti optuže Pantelejmona kao hrišćanina i Pantelejmon izađe pred cara Maksimijana na sud. Pred carem on se slobodno objavi hrišćaninom i na oči careve izliječi jednog čoveka od dugotrajne bolesti.Ovo čudo mnoge neznabošce je privuklo vjeri Hristovoj. Car ga stavi na muke, ali Gospod mu se javi u nekoliko mahova i izbavi ga cijela i nepovrijeđena. Osuđen na smrt, Pantelejmon kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi kao da je od voska.I dželat ga nije mogao pogubiti sve dok Svetitelj nije dovršio molitvu i sam rekao da ga posijeku. Sveti Pantelejmon postradao je 9. avgusta (27. jula po julijanskom kalendaru) 304. godine.

Maslina pod kojom je posječen Sveti Pantelejmon postala je sva okićena plodom, a njegove mošti postale su iscjeliteljske.​
 
Manastir Rusikon na Svetoj Gori
 
Sveti Pantelejmon priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju, zajedno sa svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima.Najljepši hram i manastir posvećen ovom Svetitelju je ruski Manastir Svetog Pantelejmona (Rusikon) na Svetoj Gori.