Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dom zdravlja Bijeljina

 
Osnovne informacije
 
Adresa: Ulica Srpske Vojske 53, 76 300 Bijeljina
Telefon: +387 (0)55 415 111
Faks: +387 (0)55 415 190
e-mail:  [email protected], [email protected]
web site:  https://www.dzbijeljina.com/
 



 

O Domu zdravlja Bijeljina
 
U Bijeljini, 1919. godine doktor Vojislav Kecmanović osnovao je „Društvo za čuvanje narodnog zdravlja“, te se ta godina uzima kao godina početka organizovane primarne zdravstvene zaštite u našem gradu.
 
Nakon Drugog svjetskog rata, pa do sredine šezdesetih godina, egzistirao je Dom zdravlja kao samostalna zdravsvena ustanova.
 
Sredinom šezdesetih godina nastalo je spajanje Doma zdravlja sa Bolnicom i registrovan je Medicinski centar Bijeljina, koji je kao takav egzistirao do 1979. godine.
 
Od jula 1979. godine Medicinski centar je preregisrovan u radnu organizaciju sa OOUR-ima kao manjim organizacionim jedinicama. Od tada Dom zdravlja radi u okviru RO Medicinski centar „Nikola Spasojević” Bijeljina, registrovan kao OOUR Osnovna zdravstvena zaštita.
 
Od septembra 1984. godine ponovno je izvšena preregistracija, pa je Dom zdravlja registrovan kao OOUR Dom zdravlja Bijeljina u okviru SUOR Regionalni medicinsko-fakultetski centar Tuzla, RO Medicinski centar „Nikola Spasojević“ Bijeljina.
U okviru OOUR-a Dom zdravlja Bijeljina, kao manje organizacione jedinice, radile su službe: Opšta medicina Bijeljina (u okviru Opšte medicine je: Bubrežni dispanzer i Dispanzer za dijabetičare), Zdravstvena stanica Janja (u njenom sastavu bile su: Stomatološka i Ginekološka ambulanta, Medicina rada i sporta, Hitna medicinska pomoć, Dječiji i školski dispanzer, Dispanzer za zdravstvenu zaštitu žena, Higijensko-epidemiološka zdravstvena zaštita, Stomatološka zdravstvena zaštita, Laboratorija, Antitubrkulozni dispanzer).
 
Od 14.10.1994. godine, razdvajanjem Medicinskog centra, osnovan je Dom zdravlja Bijeljina (osnivač je lokalna zajednica, tj. Skupština opštine Bijeljina), kao javna zdravstvena ustanova, za oblast primarne zdravstvene zaštite, sa sjedištem u Bijeljini, Ulica Srpske vojske 53.
 
Nakon donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti 1999. godine, Dom zdravlja Bijeljina ulazi u reformu zdravstvenog sistema i počinje organizovati primarnu zdravstvenu zaštitu po modelu porodične medicine. Implementacija modela porodične medicine trebalo bi da bude završena 2010. godine.
U Domu zdravlja Bijeljina, u 2008. godini, primarnu zdravstvenu zaštitu obezbjeđuju timovi porodične medicine institucionalno predstavljeni preko ambulanti porodične medicine. Kao podrška porodičnoj medicini, u Domu zdravlja Bijeljina su:
  • KS Ambulanta za zdravstvenu zaštitu djece;
  • KS Ginekološko-akušerska ambulanta;
  • Služba hitne medicinske pomoći;
  • Centar za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici;
  • Služba dječije, prenentivne i opšte stomatologije;
  • Higijensko-epidemiološka služba;
  • Služba laboratorijske dijagnostike;
  • Centar za mentalno zdravlje;
  • Služba radiološke i ultrazvučne dijagnostike;
  • Služba ekonomsko-finansijskih poslova;
  • Služba pravnih, kadrovskih i opštih poslova.