Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

JU Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Semberija" Bijeljina

 
Osnovne informacije
 
Adresa: Ulica Patrijarha Pavla 1, 76 300 Bijeljina
Telefon: + 387 (0)55 205 472
Faks: + 387 (0)55 205 472
e-mail:  [email protected]
web site:  https://www.skudsemberija.org/
 
O Srpskom kulturno-umjetničkom društvu "Semberija"

 Javna ustanova Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ Bijeljina je osnovano davne 1954. godine sa zadatkom da sakuplja, čuva, njeguje i prezentuje naše kulturno nasljeđe kroz igru, pjesmu, muziku i običaje.
 
Društvo je Javna ustanova čiji je osnivač Grad Bijeljina, umjetnička institucija čiji je cilj da postane vodeći predstavnik srpske foklorno-tradicionalne umjetnosti, i njen vrhunski reprezent u zemlju i inostranstvu. U proteklih 50-ak godina, društvo je nastupalo na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima i na njima odnosilo prestižna priznanja. Takođe, dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja, kako u bivšoj SFRJ, tako i danas u Bosni i Hercegovini i jedino je društvo u Republici Srpskoj organizovano kao javna ustanova sa stalnim zaposlenim stručnim licima.
 
U radu društva učestvuje između 450 i 500 aktivnih članova organizovanih u šest uzrasnih kategorija, tj. školu folklora. Početnici mlađi i stariji kroz prvu i drugu godinu, drugi i prvi dječiji ansambl kroz treću i četvrtu godinu i pripremni i prvi izvođački ansambl kroz petu i šestu godinu. Prateći senzibilitet mladih u JU SKUD-u „Semberija“ postoje i sljedeće kreativne grupe: Narodni orkestar sa solistima, muška i ženska vokalna grupa, baletski studio sa školom klasičnog baleta, brejk dens, ali i tkačka sekcija koja se pored ostalog bavi i izradom dijelova tradicionalnih nošnji.
 
Folklorni odsjek inače broji najviše članova starosne dobi od 7–35 godina koji izvode brojne koreografije iz svih krajeva BiH i Srbije. Vokalnu grupu (muška i ženska, omladinski i dječiji hor) čine solisti koji njeguju izvorni narodni melos., tj. izvode narodne pjesme iz Šumadije, južne i istočne Srbije, Vojvodine, sa Kosova i Metohije, pjesme komponovane u duhu srpske narodne muzike, a odskora izvode i rusku izvornu muziku. Narodni orkestar izvodi srpska narodna kola, kola drugih bosanskih naroda kao i kompozicije renomiranih autora.
 
Balet čine članovi uzrasta od 5–15 godina, a tkačka radionica je opremljena tkačkim razbojima na kojima se izrađuju predivni ručni radovi za potrebe SKUD-a „Semberija“ kao i drugih društava.
 
Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva oslanjajući se na izuzetan doprinos umjetnika ranijih generacija, koji su svojim umjetničkim kvalitetom, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume. Pored aktivnosti na domaćim scenama svi ansambli su ostvarili izuzetne uspjehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom svijeta.
 
Zato, imamo običaj da kažemo, da je JU SKUD „Semberija“ BREND koji je kroz svoju istoriju obogatio biografije više hiljada svojih članova, živi organizam uvijek podmlađivan novim članovima, brend koji postavlja standard, brend koji stvara dobre ljude!