Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Partnerstvom do inkluzivnijeg obrazovanja



U Gradskoj upravi održan je prvi sastanak Projektnog tima za realizaciju projekta „Moja prva prilika“ čiji je cilj unapređenje inkluzivnog obrazovanja u bijeljinskim školama, sa fokusom na osnovne škole „Vuk Karadžić“ i „Meša Selimović“ koje pohađa najviše djece sa poteškoćama u razvoju. Ovaj projekat se realizuje u okviru višegodišnjeg projekta „Ciljevi održivog razvoja kao temelj za održiv i i inkluzivan rast u BiH“, koji finansira ga Vlada Švedske i implementira Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP), u partnerstvu sa Dječjim fondom UN (UNICEF) i Entitetom UN za ravnopravnost polova i osnaživanje žena (UN Women), uz koordinaciju Kancelarije rezidentnog koordinatora UN za BiH.

Ankica Todorović iz gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije izjavila je da je ovim projektom planirana izrada priručnika koji će pomoći nastavnom osoblju da se unaprijedi njihovo znanje, kada je u pitanju način i pristup u radu sa djecom s poteškoćama u razvoju, odnosno u inkluzivnoj nastavi. Organizovaćemo i radionice sa roditeljima djece sa i bez teškoća u razvoju, kako bismo unaprijedili partnerstvo u radu i obrazovanju djece u školama.
- Organizovaćemo i radionice o razbijanju predrasuda među učenicima sa i bez teškoća u razvoju, jer želimo da razvijamo međusobnu podršku i bolje razumijevanje problema. Kroz ovaj projekat izgradićemo i inkluzivno igralište u dvorištu OŠ „Meša Selimović“, kako bi se nastavne i vannastavne aktivnosti mogle obavljati na kvalitetan način. Obezbijedićemo i didaktička sredstva, koja nedostaju, u ove dvije škole, jer želimo da unaprijedimo i kvalitet nastavnog procesa - ističe Ankica Todorović.

​Partner na projektu „Moja prva prilika“ je bijeljinski Centar za socijalni rad. Ukupna vrijednost projekta je 95.472 konvertibilnih maraka. Donator je Vlada Švedske, koja će obezbijediti 59.142 KM, a Grad Bijeljina će izdvojiti 35.332 KM.