Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

NOVA ODLUKA GRADONAČELNIKA PETROVIĆA – NERADNI SVI PRAZNIČNI DANI ZA PRVI MAJ I DAN POBJEDE



Imajući u vidu zakonske odredbe, ali i potrebu što većeg broja građana da praznične dane provedu sa porodicom i prijateljima, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović promijenio je višegodišnju praksu određivanja dozvoljenog radnog vremena za Međunarodni praznik rada (1. i 2. maj) i Dan pobjede nad fašizmom (9. maj).
 
Promijenjenom Odlukom o radnom vremenu za ove praznike, povećan je obim neradnih sati za Međunarodni dan rada i Dan pobjede nad fašizmom, odnosno, određeno je sljedeće:
 
Član 1.
Prvi i drugi dan Međunarodnog praznika rada  01. maj 2023. godine (ponedjeljak) i 02. maj 2023. godine (utorak), kao i Dan pobjede nad fašizmom 09. maj 2023. godine (utorak) su neradni dani, osim za subjekte navedene u članu 3. ove Odluke.
Izuzetno, iz stava 1. ovog člana, 01. maja 2023. godine mogu da rade mesare i ribare (koje se ne nalaze u sklopu tržnog centra i svih tipova marketa) do 11 časova.

Član 2.
01. maja 2023. godine, 02. maja 2023. godine i 09. maja 2023. godine (u daljem tekstu: republički praznici), a radi zadovoljenja neophodnih potreba građana za komunalnim, zdravstvenim i drugim uslugama, dužne su da rade: zdravstvene ustanove, vatrogasna jedinica i preduzeća za snadbjevanje vodom, električnom energijom i za prevoz putnika.
Preduzeća, ustanove i organizacije iz stava 1. ovog člana u obavezi su da organizuju i obezbijede rad i dežurstva u obimu koji zadovoljava funkcionisanje njihove osnovne djelatnosti, potrebne za pružanje usluga građanima za vrijeme trajanja republičkih praznika.
Preduzeća, ustanove i organizacije koje u svojim redovnim aktivnostima imaju organizovan rad za neradne dane, nisu obavezne utvrđivati povećan obim rada i dežurstva. 

Član 3.
Apoteke, veterinarske ambulante, ugostiteljski objekti, benzinske pumpne stanice i trgovine na malo u sklopu benzinskih pumpnih stanica, trgovine na malo na autobuskoj stanici, trgovine na malo pogrebnom opremom, privredni subjekti koja obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaje istih, kao i prodajna mjesta AD „Lutrija Republike Srpske“ Banja Luka na području Grada Bijeljina, mogu raditi redovno radno vrijeme za vrijeme trajanja republičkih praznika.
Radno vrijeme dragstora traje od 00,00 do 24,00 sata svaki dan.
Privredni subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću, a obavljaju procesnu proizvodnju, mogu da rade u vremenu koji zahtijeva proces rada.

Član 4.
Ovom Odlukom prestaje da važi Odluka o radnom vremenu za međunarodni praznik rada i Dan pobjede nad fašizmom, broj: 02-014-1-1212/23 od 20. aprila 2023. godine.

​Član 5.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom glasniku Grada Bijeljina“.