Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U TOKU RADOVI NA ODRŽAVANjU HIDROMELIORACIONOG SISTEMA „SEMBERIJA“



​Javno preduzeće „Vode“ Bijeljina realizuje nekoliko aktivnosti na interventnom, tekućem i investicionom održavanju hidromelioracionog sistema „Semberija“.

Radovi na interventnom uređenju kanala, vrijedni 41.195 konvertibilnih maraka, izvode se na području katastarskih opština Velika Obarska i Crnjelovo Gornje, a podrazumijevaju sječenje šiblja, niskog rastinja, drveća promjera stabla većeg od 20 centimetara, vađenje panjeva, odnosno, prikupljanje i odvoz građevinskog, poljoprivrednog i drugog otpada.

U toku je i drugi ovogodišnji ciklus aktivnosti na tekućem održavanju kanalskog sistema na ukupnoj površini od 8.967.690 metara kvadratnih u ukupnoj vrijednosti od 239.872 KM, kao i aktivnosti na investicionom održavanju ovog hidromelioracionog sistema, u vrijednosti od 17.969 KM.
Tekuće održavanje podrazumijeva košenje trave i rastinja površine dna kanala, pokosa i bankine širine jednog metra sa obje strane kanala, uključujući i sakupljanje i odvoženje zatečenog smeća u kanalima, odnosno, uklanjanje pokošenog materijala iz kanala.

U okviru aktivnosti na investicionom održavanju, siječe se šiblje i rastinje, odnosno, vade panjevi na kanalima istok i zapad, a na sekundarnom kanalu IV-25 u istočnom području hidromelioracionog sistema „Semberija“ popravlja se i postojeći profil kanala.

Sredstva za interventne i tekuće radove na sistemu kanala u nadležnosti Javnog preduzeća „Vode“ obezbijeđena su iz budžeta grada Bijeljina, dok su sredstva za investiciono održavanje dobijena na osnovu Programa o načinu korišćenja novčanih sredstava prikupljenih na osnovu prihoda od posebnih vodnih naknada.