Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ODRŽAN PRVI SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA


 
Danas je na Gradskom trgu u Bijeljini održan prvi Sajam ženskog preduzetništva. Fokus je na ženama koje su se upustile u preduzetničke vode, registrovale svoju djelatnost i plaćaju sve obaveze koje im odgovarajući zakoni nameću.  U većini slučajeva, to su žene koje su istovremeno majke, sestre, supruge, kćerke - žene sa više uloga. 

Grad Bijeljina nastoji da, putem Javnih poziva, ispred Odjeljenja za privredu, a u skladu sa budžetskim okvirom, dodatno podstakne žene da se oprobaju u preduzetništvu i ekonomski jačaju i na taj način. 

Poslije obilaska Sajma, gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da je za ovu godinu bilo planirano 500.000 KM za subvencionisanje otvaranja novih radnih mjesta, ali su od strane Skupštine ta sredstva značajno umanjena, te je na raspolaganju bilo samo 130.000 KM, kasnije dodijeljenih putem odgovarajućih javnih poziva i najavio da će za će za sljedeću godinu biti predloženo više sredstava za ovu namjenu, jer samo tako možemo očekivati otvaranje novih radnih mjesta. 

On se osvrnuo i na potrebe promjena po pitanju ulaska u sistem PDV-a.

- Treba pomjeriti i granicu za ulazak u sistem PDV-a  sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM, a to bi omogućilo preduzetnicima da lakše posluju, a država ostvaruje veće prihode  putem poreza i samodoprinosa koji bi bili uplaćivani. Na taj način se smanjuje i „siva ekonomija“ - rekao je Petrović.

Privredna komora Bijeljine bila je suorganizator današnjeg sajma na kojem su učestvale samo registrovane preduzetnice iz našeg grada. Nisu bili prisutni predstavnci privrednih društava, jer je sajam organizovala i Zanatsko-preduzetnička komora. 

Čelnici Komore poručili su da se nadaju da će sajam biti proširen sljedeće godine. 

- Imajući u vidu značaj ženskog preduzetništva mora se imati na umu da je oko 30% žena vlasnica, odnosno suvlasnica na rukovodećim pozicijama u svojim firmama. Potencijal nije dovoljno iskorišten, jer se radi o ženama koje mogu da učine mnogo više. Žene strateški razmišljaju i imaju dobre organizacione sposobnosti. Podržavamo žensko preduzetništvo, a u okviru Komore imamo i organizovane savjete za žensko preduzetništvo. Na taj način podržavamo žene da podignu nivo sadašnje preduzetničke aktivnosti ili startuju sa istom.  Podršku pružamo organizovanjem različitih edukacija, konferencija, posjete sajmovima, povećanjem konkurentnosti preko usluga koje daje Privredna komora. Trenutno je fokus na digitalizaciji i uvođenju novih tehnologija - kažu predstavnici Privredne komore Bijeljina.

Centar za pružanje usluga i edukacija iz Bijeljine predstavljen je na današnjem sajmu. Snežana Dačić, predavač u ovom centru kaže da imaju dosta polaznika, ali misli da se dovoljno ne zna za njih. Napominje da rade i onlajn obuke. 

- U Bijeljini pružamo usluge poslovnog savjetovanja - sve što je potrebno za jednu firmu - od vođenja knjiga do pružanja pravnih usluga, preko obuka iz oblasti knjigovodstva, pisanja projekata usmerenih ka  evropskim fondovima, IT-a. Imamo set različitih obuka. Postojimo dvije godine, a današnje okupljanje je prilika da građane bolje upoznamo sa tim - pojasnila je Snežana Dačić.
Svjetlana Rašević Sarić iz Ženske zadruge iz Bijeljinerekla je da je danas na Sajmu učestvoalo petnaest preduzetnica, te da je cilj da se  akcenat stavi na na žene u biznisu i da sve preraste u tradiciju, a da sljedeće godine Sajam traje dva dana i da učestvuju žene iz drugih gradova, ne samo Bijeljine. 

Ove godine su izlagači zanatske radnje, a sljedeće godine će to biti i preduzeća.