Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRAD PODSTIČE SAMOZAPOŠLjAVANjE



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je potpisao ugovore sa dobitnicima sredstava po osnovu Javnog poziva za dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva kroz samozapošljavanje lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje - Biro Bijeljina.
Trinaest preduzetnika dobilo je po 10.000 konvertibilnih maraka, a među djelatnostima kojima se bave dobitnici sredstava su automehaničar, auto-servis, krojač, popravka namještaja, vodoinstalater, moler-fasader, pranje tepiha...

- Prvobitno smo planirali da subvencionišemo kupovinu osnovnih sredstava za rad i zapošljavanje novih radnika i to u većem iznosu od ovoga, ali je skupštinska većina amandmanima taj iznos smanjila na 130.000 KM. U prijedlogu budžeta za 2023. godinu opet ćemo namijeniti više stotina hiljada maraka za razvoj privrede, kako bi što više ljudi razvijalo svoje poslovanje u našem gradu i, samim tim, ostajali da žive i rade u Semberiji - najavio je gradonačelnik Petrović ovom prilikom.

Dušan Trifković iz gradskog Odjeljenja za privredu napominje da se sredstva za ove namjene obezbjeđuju od koncesionih naknada i ocjenjuje da ovaj način podsticanja preduzetništva daje dobre rezultate i navodi primjer iz prethodne godine.
- U 2021. godini 21 preduzetnik je dobio po 6.200 KM i sa zadovoljstvom mogu da istaknem da niko od njih nije zatvorio radnju, odnosno, do danas uspješno posluju - naveo je Trifković.

Među dobitnicima sredstava je Nenad Jović iz Bijeljine, koji će otvoriti molersko-fasadersku radnju.
- Nisam imao mogućnosti da otvorim svoju firmu, a od ovih sredstava namjeravam da nabavim mašine pomoću kojih ću unaprijediti svoju djelatnost. Prvobitno smo očekivali po pet hiljada maraka, ali pošto je bilo malo kandidata koji su ispunili uslove, dobili smo neočekivan iznos od 10.000, što će svakom od nas izuzetno značiti u razvoju poslovanja - poručio je Jović.

Rang-lista dobitnika sredstava je na linku: https://bit.ly/3RvgtdD .