Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Više sredstava za poljoprivredne podsticaje u gradskom budžetu



Udruženja poljoprivrednika su zadovoljna povećanjem izdvajanja iz gradskog budžeta za podsticaje u poljoprivredi, ali bez pomoći viših nivoa vlasti proljetna sjetva će biti u opasnosti, zaključeno je na javnoj raspravi o Programu korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini, na kojoj su, uz predstavnike Gradske uprave i Agrarnog fonda grada Bijeljina, učestvovali predstavnici semberskih poljoprivrednih udruženja.
U tekućoj godini za poljoprivredne podsticaje u gradskom budžetu je planirano 1.700.000 konvertibilnih maraka, što je za oko 200.000 KM više u odnosu na 2021. godinu i predstavlja najveći iznos za poljoprivredne podsticaje do sada.


- Povećana su izdvajanja praktično za sve kategorije proizvodnje, među kojima su organizovan otkup voća i povrća, proizvodnja duvana, stočarstvo, proširenje plasteničke proizvodnje i navodnjavanje. Novina je podrška osiguranju poljoprivrednih usjeva, a ni ostale poljoprivredne grane, poput proizvodnje pšenice, neće biti zanemarene. Trudićemo se da povećamo pojedinačne iznose podsticaja, što je i bila jedna od najbrojnijih sugestija na javnoj raspravi – najavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ovom prilikom, dodajući da će bez podrške agraru od strane nadležnih institucija sa nivoa Republike Srpske i BiH, proljetna sjetva, ali i prihrana već zasijanih usjeva, biti dovedena u pitanje zbog ogromnog povećanja cijena svih roba potrebnih za poljoprivrednu prozvodnju.

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević je istakao da konsultacije sa poljoprivrednim udruženjima smanjuju broj žalbi i nezadovoljnih poljoprivrednika.
- Čuli smo mnogo dobrih sugestija, jer su udruženja poljoprivrednika u neposrednom kontaktu sa proizvođačima i znaju njihove potrebe. Možda najznačajnija novina ove godine biće subvencionisanje osiguranja poljoprivrednih usjeva. Ministarstvo poljoprivrede obezbijediće subvenciju od 50 odsto, a predloženo je da gradski Agrarni fond subvencioniše osiguranje sa 20 odsto, pa će osiguranje biti jako povoljno. Važno je da običaj osiguravanja zaživi među našim poljoprivrednicima, jer klimatske promjene sve više ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju – ističe Lazarević.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika su jednoglasno izrazili zabrinutost zbog brzog rasta cijena repro-materijala, vještačkog đubriva i goriva uoči proljetne sjetve, ali i zbog sve manje raspoložive radne snage i neizvjesne cijene njihovih proizvoda. Među prijedlozima koji su se čuli na ovoj javnoj raspravi, najviše se odnosilo na povećanje iznosa pojedinačnih podsticaja, kako bi se uskladili s obimom proizvodnje, subvencionisanje kamata za poljoprivredne kredite, ali i pojačanu kontrolu površina pod usjevima koje se prijavljuju za podsticaje, kao i očekivanje da u narednim godinama sredstva za podsticaje u gradskom budžetu dostignu šest odsto od ukupnog budžeta, kako je planirano Strategijom razvoja.
Na sastanku je najavljena i inicijativa nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i BiH koja se odnosi na mjere za zaustavljanje poskupljenja repro-materijala i vještačkog đubriva, ali i aktiviranje mjera zaštite domaće proizvodnje.
Sljedeći sastanak na kojem će biti finaliziran dogovor o Programu korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini treba da bude održan do kraja februara, nakon čega će biti upućen na usvajanje u gradsku Skupštinu.