Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Privredni savjet: Preduzetnicima najugroženijim pandemijom 200.000 KM pomoći



Dvije stotine hiljada maraka iz budžeta Grada Bijeljina biće usmjereno preduzetnicima kojima je tokom pandemije virusa najduže bilo onemogućeno da rade, najvažniji je zaključak današnje sjednice Privrednog savjeta Grada Bijeljina.

Direktor Gradskog preduzetničko-zanatskog udruženja „Preduzetnik“ Milorad Stević procjenjuje da će ovaj iznos biti raspoređen na oko 500 preduzetnika.
- Gradska uprava je pokazala dobru volju da usvoji naše predloge, između ostalih, i da se na 180.000 KM, predviđenih u budžetu za pomoć privredi za oporavak od posljedica epidemije, doda 20.000 KM koje su bile namijenjene za podršku posjeta sajmovima, promociju privrede i slične svrhe. Ova pomoć će dobro doći preduzetnicima, jer je jasno da je preduzetnički sektor najranjivija karika u privredi Srpske - ocijenio je Stević, dodajući da su oni blizu cilja od 2.000 registrovanih preduzetničkih radnji u Gradu Bijeljina.

Nivo zaposlenosti, odnosno, razlika između zaposlenih i otpuštenih radnika je jedan od pouzdanih pokazatelja stanja privrede u određenom periodu. Direktor bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Siniša Kajmaković ocjenjuje da je tokom pandemije, ukupno posmatrajući, bila relativno mala razlika između broja radnika koji su dobili otkaz i radnika koji su bili zaposleni.
- Firme su uglavnom otpuštale radnike privremeno, u zavisnosti od stanja na tržištu - ističe Kajmaković.

Član Privrednog savjeta i direktor preduzeća „Spektar drink“ Đorđe Slavinjak je pohvalio mjere i olakšice koje je Gradska uprava preduzela na ublažavanju problema izazvanih pandemijom, uključujući smanjenje komunalnih taksa, pogotovo za sektore najpogođenije posljedicama pandemije, ali da ima još prostora da se pomogne privredi.
- Zanimljivo da je privreda Semberije u cjelini prošle godine imala pozitivan trend rasta zahvaljujući rastu u drvoprerađivačkom sektoru. Ipak, sektori poput turizma, ugostiteljstva, prerade voća i povrća ili prevoza putnika u drumskom saobraćaju su imali velike gubitke. Jako je važno sačuvati radna mjesta i nadamo se smo prošli najgore, a da će se, uporedo s imunizacijom, pokrenuti i privreda - očekuje Slavinjak.

Gradsko Odjeljenje za privredu od početka epidemije održava sastanke sa privrednicima i preduzetnicima u cilju pronalaženja načina da se pomogne privredi. Pored 200.000 KM koje će biti dodijeljene preduzetnicima, Dušan Trifković iz ovog Odjeljenja ističe da će biti raspisan i Javni poziv za pomoć pri samozapošljavanju.
- Sto trideset hiljada konvertibilnih maraka od koncesione naknade ćemo iskoristiti da podržimo 26 novoregistrovanih samostalnih preduzetnika u iznosu od po 5.000 KM - najavljuje Trifković.

Na sjednici Privrednog savjeta je učestvovao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je rekao da je na dnevnom redu sjednice bila i revizija članstva, odnosno, proširenje Privrednog savjeta, kako bi predstavnici više privrednih djelatnosti bili uključeni u njegov rad.
- Privredni savjet će održati tematsku sjednicu kako bi se sagledali potencijali, prednosti i izazovi koji su pred privredom Grada Bijeljina. Vrijeme je da se misli i o budžetiranju, prije svega kako bismo slijedili pozitivne primjere u okruženju, poput Zvornika u kojem je manje preduzetnika nego u Bijeljini, a sredstva za podršku preduzetnicima su veća. Cilj nam je da što više ljudi ostane da živi i radi u Bijeljini i Republici Srpskoj - bio je jasan gradonačelnik Petrović.