Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Trg kralja Petra u bojama cvijeća


 
- Danas je naš Gradski trg postao Trg cvijeća i, zahvaljujući cvijeću koje se gaji u Semberiji, danas i sutra sigurno će biti najljepši trg u Republici Srpskoj – poručio je gradonačelnik Ljubiša Petrović, otvarajući prvi Sajam cvijeća u Bijeljini.
Učešće na sajmu je besplatno, a cvijeće i drugo ukrasno rastinje, ali i sok od ruže, predstavilo je 19 izlagača. U okviru sajma biće organizovano i nekoliko stručnih predavanja za uzgajivače dekorativnih biljnih vrsta. Izložba je privukla veliku pažnju građana Bijeljine koji koriste priliku da po povoljnim cijenama kupe sobno i vrtno cvijeće, ukrasno žbunje i sadnice manjeg drveća.
Grad Bijeljina je pokrovitelj sajma, a gradonačelnik Petrović je ocijenio da, imajući u vidu broj proizvođača i obim proizvodnje, cvjećarstvo ima značajan razvojni potencijal za Semberiju, najavivši veću podršku ovoj grani poljoprivrede.
- Brojni izlagači i kvalitet izloženih eksponata je potvrda da Semberci i naši susjedi iz okolnih opština, pored dobrog povrća, voća i žitarica, znaju proizvoditi i cvijeće i to vrhunskog kvaliteta, ali i da ta grana poljoprivrede ima budućnost. Potrudićemo se da više pomognemo proizvođačima cvijeća, a pokroviteljstvo sajma je samo prvi korak u tom pravcu. Pored toga, potrudićemo se i da nam ulice budu sa više cvijeća, kako bi Bijeljina bila urbanija i ljepša - najavio je gradonačelnik Bijeljine.

Organizatori sajma su AD „Komunalac“, Agrarni fond Grada Bijeljina i Poljoprivredna zadruga „Povrtlarstvo“ iz Crnjelova koji su prihvatili ideju mlade studentkinje hortikulture Dajane Novaković iz Trnjaka da Bijeljina, poput drugih ozbiljnih gradova u regionu, dobije cvjetnu izložbenu manifestaciju.
Zajednička ocjena predstavnika organizatora je da je ovaj sajam potvrda da se, uz dobru volju, može prirediti lijep događaj, koristan kako za proizvođače, tako i za građane.
Mićo Živić iz Zadruge „Povrtlarstvo“ je podsjetio da u Semberiji ima oko dvadeset profesionalnih uzgajivača cvijeća, ali da su teško podnijeli prošlogodišnju krizu izazvanu epidemijom virusa korona, a Danijel Perić iz „Komunalca“ da ovo preduzeće ima namjeru da Sajam cvijeća postane tradicionalna manifestacija. Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević je najavio da ima vremena za korekcije programa i pravilnika za korišćenje podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se podržali i proizvođači cvijeća.
Sajam cvijeća na Trgu kralja Petra I Karađorđevića je otvoren i 23. maja, a biće završen dodjelom zahvalnica učesnicima u 17.00 časova.