Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Zahtjev ministarstvima za dodatnu zaštitu domaće poljoprivrede



​- Potrebno je što prije izraditi i usvojiti dokument „Osnova zaštite korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta Grada Bijeljina“ kao komponente procesa planiranja korišćenja zemljišta koji bi definisao površinu obradivog zemljišta, kvalitet, klasu, geografsko porijeklo i sve ostale bitne karakteristike semberskih oranica, jedan je od zaključaka sastanka na kojem su, pored predstavnika Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda Grada Bijeljina,   prisustvovali i članovi Komisije za poljoprivredu Skupštine Grada.
U cilju stimulacije poljoprivredne proizvodnje, na sastanku je odlučeno da Grad Bijeljina uputi nekoliko inicijativa nadležnim ministarstvima Republike Srpske i BiH.
Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS biće predloženo održavanje zajedničkog sastanka radi novih mjera subvencionisanja hljebnih sorti pšenice. Ministarstvu finansija BiH uputiće se inicijativa  da  suspenduju carinske tarife na uvoz mineralnog đubriva u cilju smanjenja cijena repromaterijala za poljoprivredu  dok će se od Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa tražiti da se uvaži zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje, putem dodjele uvoznih kvota.
Sastanak je završen zaključkom da budžet za poljoprivredu u 2021. godini iznosi šest odsto ukupnog gradskog budžeta, kako je i predviđeno Strategijom Grada Bijeljina.