Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Orao“ uspješan na stranim tržištima



- Preduzeće za proizvodnju i remontovanje turbo-mlaznih motora „Orao“ je u završnoj fazi dobijanja licenci za servisiranje avionskih i helikopterskih motora - najavio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS nakon posjete Bijeljini i razgovora sa rukovodstvom ove firme.
On je ocijenio da je kompanija „Orao“ nosilac namjenske industrije u Republici Srpskoj, a sa vršiocem dužnosti direktora „Orla“ Nenadom Lalićem je razgovarao i o projektima koji su započeti prije pandemije virusa korona.
- U komunikaciji smo sa predstavnicima ruske kompanije „Rosteh“, sa kojima smo u završnoj fazi dobijanja licenci za servisiranje avionskih i helikopterskih motora. Dobili smo uvjerenje od njihovih predstavnika, a i od predstavnika Ruske Federacije, da bi taj proces trebalo da bude završen do kraja septembra, a iskreno se nadamo da će komercijalna ponuda biti povoljna za nas – izjavio je ministar Petričević.
Na sastanku je razgovarano i o projektima koji su započeti sa Vojskom Srbije, a koji u značajno mjeri mogu obezbijediti  dugoročniju budućnost „Orla“.
- Svi razgovori su dovedeni u završnu fazu. Čekamo da se formira Vlada Srbije, kako bismo finalizovali razgovore i projekte koji se odnose na „Orao“ - najavio je Petričević, nagalsivši da je „Orao“, preduzeće koje je 80 odsto izvozno orjentisano, a Vlada RS omogućila je da poreze i doprinose plaćaju odloženo.
Vršilac dužnosti direktora „Orla“, Nenad Lalić, izjavio je kompanija ima izuzetno dobru saradnju sa Vladom i lokalnom zajednicom, ali da očekuju pomoć republičkih vlasti u nastupu na ruskom i srbijanskom tržištu.
- Za sada nesmetano izvozimo na tržište Indije, Italije, Velike Britanije, Malezije, Burme, UAE, a planiran je i odlazak u Nigeriju radi sklapanja poslovnog aranžmana. Finasijsko stanje u „Orlu“ je stabilno, radnici redovno primaju platu, a ostaje nam problem izmirenja poreza i doprinosa. Vlada RS odgodila je do kraja godine plaćanje oko dva miliona reprogramiranih, i isto toliko tekućih obaveza iz ove godine. Trenutno zapošljavamo oko 400 radnika, plate redovno isplaćujemo, izmirujemo obaveze prema dobavljačima i komercijalnim bankama – izjavio je Lalić.