Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prilagoditi se potrebama tržišta rada



Obrazovni sistem - visokoškolski i srednjoškolski je neophodno uskladiti sa realnim potrebama tržišta rada, ali i obezbijediti stalno praćenje profila koji nedostaju na ovom tržištu, kako bi se blagovremeno reagovalo prema upisnim politikama školskih i obrazovnih programa - zaključci su stručne rasprave „Obrazovanje, zapošljavanje i privreda“, održane 12. novembra u administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci.
Grad Bijeljina su u raspravi predstavljali načelnik gradskog Odjeljenja za privredu Dejan Savić i Tatjana Blagojević, direktor bijeljinske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.
- Zbog promjena na tržištu rada i nedostatka radne snage koja je problem cijelog regiona, Grad Bijeljina je, kao značajan privredni i obrazovni centar Republike Srpske, učestvovao u raspravi na temu obrazovanja i aktuelnog stanja na tržištu rada u BiH. Jedan od ciljeva ovog skupa je i da se započne javno-privatni dijalog i ostvari bolja sinergija između relevantnih partnera, odnosno naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i realnim sektorom - istakao je Savić nakon održane rasprave.
On je naveo da su učesnici iz resornih ministarstava, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Privredne komore RS saglasni da se pod hitno moraju ažurirati evidencije nezaposlenih lica, kako bi se izdvojila lica koja aktivno traže zaposlenje i kako bi poslodavci po olakšanoj proceduri pronalazili radnike za profilima potrebnim za njihova preduzeća.
Nakon stručne rasprave predstavnici međunarodnih donatorskih organizacija - EBRD, GIZ, USAID i UNDP iskoristili su priliku da učesnicima predstave svoje programe raspoloživih donatorskih sredstava za privredu.