Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Nova znanja o odgovornom mikrofinansiranju



Najbolje međunarodne prakse koje se tiču načina finasijskog opismenjavanja i učenosti stanovništva i načini za unapređenje pravnog okvira za sigurno poslovanje u mikrofinansijskom sektoru bile su teme stručne posjete Beču, na kome je Gradsku upravu Grada Bijeljina predstavljala Vanja Stupar. Posjeta je ogranizovana u okviru projekta Mikrofinasiranje u BiH, koji sprovodi Međunarodna finasijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.
Stupareva je imala priliku da se upozna sa konkretnim načinima pružanja pravne zaštite u Austriji u pogledu prevazilaženja problema prezaduženosti fizičkih lica, kao i načinima organizovanja pružanja takve vrste zaštite.
- U Austriji nam je omogućeno da se upoznamo sa situacijama koje se zaista dešavaju u praksi. Imali smo priliku da dobijemo uvid u pravne statuse dužnika u stečajnim postupcima, kao i uvid u položaj povjerilaca u finansijskoj krizi, a tokom trajanja stečaja dužnika. Na ovaj način stekli smo znanje koje možemo primijeniti u svojim lokalnim zajednicama - istakla je Stupar.
Ona je podsjetila da je Grad Bijeljina jedna od 27 lokalnih zajednica u BiH u kojima se sprovodi IFC projekat mikrofinsiranja, započet 2012. godine.
- Cilj projekta je da unaprijedimo uslove za poslovanje mikrofinansijskog sektora u BiH, ali uuz uslov da građani imaju pristup kvalitetnim i odgovornim uslugama mikrofinansiranja - istakla je Stupareva.
Pored predstavnika Grada Bijeljina, delegaciju iz Republike Srpske činili su predstavnici Ministarstva finansija, Ombudsman za bankarski sektor i predstavnici Agencije za bankarstvo.