Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Svinjogojstvu potrebna podrška i od Ministarstva



Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je domaćinstvo Jovice Novakovića iz Velike Obarske, koje ima tradiciju uzgoja svinja dugu više od pedeset godina.
Na ovoj semberskoj farmi uzgajaju se prasići vrhunskog kvaliteta, jer proizvodnja predstavlja spoj znanja i iskustva iz oblasti svinjogojstva.
- Bez obzira što gospodin Novaković vodi računa o naučnim dostignućima iz oblasti svinjogojstva i srađuje sa institutima i profesorima iz ove oblasti, opet ima problema u plasmanu svojih proizvoda. Razlog je načešće nelojalna konkurencija i niska, odnosno, promjenjiva otkupna cijena koja često nije ekonomski opravdana. Grad preko Agrarnog fonda stočarima pruža pomoć, kako u vidu stručnih savjeta, tako i u vidu podsticaja, kako bi mogi opstati od svog rada ili u vanrednim situacijama, kakva može biti sada zbog opasnosti od afričke kuge. Ipak, glavna pomoć očekuje se od resornog ministarstva - naglasio je Mićić.


Na gazdinstvu Novakovića primarna je proizvodnja prasića jer tovljene svinje nije moguće plasirati na tržište.
- Tovljenike jedino mogu prodati nakupcima, a to nije isplativo jer u tom slučaju cijela zarada ide njima. Na farmi je uvijek oko 40 krmača, i oko 15 do 20 nazimnica godišnje, da bi se kapacitet farme obnavljao. Trudimo se da pratimo naučna dostignuća koja se tiču svinjarstva ali problem pravi neregulisani uvoz i nelojalna konkurencija. Ukoliko bi resorno ministarstvo napravilo pravičniju raspodjelu podsticaja, stočari bi mogi amortizovati gubitke nastale usled afričke kuge ili nestabilne otkupne cijene - istakao je Novaković.
On je dodao da je afrička kuga već stigla u Srbiju i da je pitanje dana je kada će se pojaviti i u BiH.
- Lijek ne postoji, jedino rješenje je potpuno zabraniti ulazak u objekte farme i boriti se protiv glodara i ptica koji su prenosnici ovo bolesti - dodao je Novaković.