Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina - grad budućnosti



Gradonačelnik Bijeljine sa saradnicima na današnjoj konferenciji za medije ozvaničio je dugoročno opredjeljenje Grada na dostizanju ciljeva održivog razvoja iz Globalne agende 2030 i novi slogan – „Bijeljina - grad budućnosti“.
- U narednoj deceniji novim sloganom želimo da potvrdimo naše opredjeljenje da nastavimo sa aktivnostima kojima smo bili posvećeni prethodnih godina, ali sa više entuzijazma i više partnera. Održiv razvoj znači, prije svega, ravnomjeran razvoj urbanog i ruranog područja Semberije, koji će u središte pažnje staviti čovjeka. Takav pristup, uz inovativniji preduzetnički ambijent, osnovni je preduslov za zadržavanje mladih ljudi da ne odlaze. Podržavamo sve ideje i strateške ciljeve iz Agende 2030 koji znače napredak, razvoj, nova radna mjesta. Siguran sam da to možemo, jer smo i do sada prednjačili u razvoju i izgradnji zajednice jednakih prava i šansi – ocijenio je gradonačelnik Mićić, pozivajući sve ljude, ustanove i nosioce vlasti na svim nivoima da se uključe u ova nastojanja Gradske uprave, imajući u vidu da partnerstvo svih aktera društva daje najsveobuhvatnije rezultate.


O globalnim razvojnim ciljevima i njihovom ostvarivanju na lokalnom nivou govorio je i savjetnik Gradonačelnika Mile Pejčić.
- Ciljevi su globalni, a lokalizacijom svodimo globalni plan održivog razvoja na lokalni nivo. Zato mislimo da slogan „Bijeljina – grad budućnosti“ ima utemeljenje, jer želimo da objedinimo energiju, snagu i mudrost svih partnera, kako bi zajedno radili na poboljšanju uslova za život i rad naših građana, a prirodne resurse da očuvamo i stavimo u funkciju ciljeva održivog razvoja.Pejčić je podsjetio da aktivnosti na promociji Agende 2030 u Bijeljini traju već dvije godine, a da je Grad Bijeljina prva lokalna zajednica u BiH u kojoj je Strategija razvoja usklađena sa ovom Agendom, ali i standardima koji važe u procesu pristupanja Evropskoj Uniji.
- Svjesni smo da je mijenjanje svijesti najteži posao i upravo ovim sloganom želimo da utičemo na društvene partnere da daju kreativne ideje u čijem će središtu biti potrebe i interesi čovjeka. Nastavićemo da radimo na uspostavljanju inkluzivnog ambijenta, urbane mobilnosti i pametnih rješenja, stvaranju pretpostavki za razvoj turizma i ruralnom razvoju – najavio je Mile Pejčić.
Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović je najavila da će buduće aktivnosti biti usmjerene i na stvaranje inovativnijeg i savremenijeg preduzetničkog ambijenta.
- Na osnovu zahtjeva upravo mladih ljudi, neke od konkretnih mjera biće uspostavljanje inovativnog centra, organizovanje preduzetničkih obuka i podrška samozapošljavanju – bila je jasna Ankica Todorović, dodajući da je upravo zahvaljujući dvogodišnjim naporima, u Izvještaju o napretku, koji je BiH predstavila Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, Bijeljina okarakterisana kao najnaprednija u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u BiH.
Globalni ciljevi održivog razvoja iz Agende 2030 su: svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uslovi, pristupačna energija iz čistih izvora, industrija, inovacija i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, očuvanje vodenog svijeta, očuvanje života na zemlji, mir, pravda i snažne ustanove, kao i partnerstvo do održivih ciljeva.