Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Podrška organizovanom otkupu povrća i voća



Gradska uprava Grada Bijeljina podržala je „Projekat za razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima“ u okviru kog je 77 semberskih povrtlara i voćara koji su ugovorili proizvodnju sa fabrikom „Sava Semberija“ dobilo podršku u vidu materijala za poljoprivredu – zaštitnih sredstava, đubriva, crijeva za navodnjavanje, folija, ambalaže...
Podrška vrijedna 170.000 konvertibilnih maraka je obezbijeđena preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu. Četrdeset odsto sredstava je obezbijeđeno iz fondova Evropske Unije, a deset odsto iz budžeta Grada Bijeljina. Ostalih 50 odsto vrijednosti podrške poljoprivrednici će platiti u robi koju će predati „Savi“.


Predstavnici Jedinice za koordinaciju, ali i poljoprivrednici, ističu da ova podrška dolazi praktično na početku sezone, odnosno u najosjetljivijem periodu za poljoprivrednike zbog velikih ulaganja, a za ovaj materijal ne moraju da izdvajaju novac.
Bojan Lazić iz Velinog Sela proizvodi papriku na površini od jednog hektara ističe da su ulaganja uvijek velika, a proizvodnja nesigurna.
- Nikad ne znamo kakva će nam godina biti i svi vidimo kako je ovo proljeće proteklo. Kroz ovu pomoć naša proizvodnja se praktično kreditira i mnogo je lakše sačekati da rodi povrće, pa ga predati otkupljivaču, nego izdvajati novac za nabavku – jasan je Lazić.

Za izradu vijesti djelimično korišćene informacije sa internet-stranice www.blic.rs