Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dodik-Mićić: Utvrđena trasa auto-puta kroz Semberiju



Usvajanje kompromisnog prijedlog trase auto-puta kroz Semberiju, najvažniji je danas postignuti dogovor na sastanku predsjednika Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministara u Vladi Republike Srpske i predstavnika drugih ustanova i preduzeća na nivou Republike Srpske sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i rukovodicima iz Gradske uprave zaduženim za infrastrukturu i građenje, odnosno, Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina, kojem su prisustovali i narodni poslanici iz Bijeljine.
Predsjednik Predsjedništva BiH i gradonačelnik Bijeljine su se složili da je danas bio važan dan za Bijeljinu, ali i Republiku Srpsku.
- Do 20. juna bi Skupština Grada trebalo da usvoji Prostorni plan, da bi do kraja godine mogli da počnu radovi na ovoj dionici, zajedno s mostom, čiju izgradnju će finansirati Vlada Republike Srbije. Ostaje još da na nivou organa BiH i Srbije napravimo sporazum o dodirnoj tački koja je već utvrđena – istakao je Dodik, dodajući da, sa stanovišta svoje nadležnosti svi treba da rade tako da realizacija ovog projekta popčne što prije.On je pohvalio činjenicu da su prilikom određivanja trase auto-puta u obzir uzeti stavovi lokalnog stanovništva, a od nadležnih organa je zatražio da postupke eksproprijacije sprovedu na fer način.


- Zahvalni smo i Vladi Republike Srbije i jer je izgradnju auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače uvrstila među prioritetne projekte – bio je jasan Dodik, najavljujući da će duž ove trase biti projektovan i gasovod prema Banjaluci.Predsjednik Predsjedništva BiH je izrazio zadovoljstvo zbog današnje atmosfere kooperativnosti u Bijeljini koja je jedan od najvažnijih centara u Srpskoj. Kao važne zajedničke projekte naveo je izgradnju sistema za navodnjavanje na površini od 500 hektara u Crnjelovu, osavremenjavanja sistema za zaštitu od gráda koji će unaprijediti uslove za bavljenje poljoprivredom u Semberiji, a podvukao je da moraju da se ubrzaju aktivnosti na izgradnji drinskog nasipa. Ovom prilikom najavio je i rješavanje problema zastoja u izgradnji sportske sale u osnovnoj školi u Patkovači za koju je 500.000 konvertibilnih maraka donirala Vlada Srbije, tako što će veći dio nedostajućih sredstava za izgradnju obezbijediti Vlada Srbije, a manji dio Grad Bijeljina.
Zadovoljstvo postignutim dogovorom o trasi auto-pputa kroz Bijeljinu izrazio je i gradonačelnik Mićić.
- Izgradnja auto-puta biće prekretnica za Bijeljinu. Ali to nije jedini važan dogovor za naš Grad koji smo danas postigli. Ministri su zaduženi da učine sve da u dogledno vrijeme dobijemo ili zamijenimo zemljište na staroj željezničkoj stanici na kojem ćemo graditi novu autobusku stanicu, čime će biti smanjene gužve u gradu. Takođe, dogovorili smo se da zamijenimo zemljište kod zaobilaznice za izgradnju sportske hale. Halu ćemo graditi po uzoru na slične hale u regionu i njoj će biti mjesta za nekoliko hiljada gledalaca – najavio je gradonačelnik Mićić, dodajući da je dogovoreno i da Dodik pomogne oko završetka projekta gasifikacije Bijeljine, za šta je potrebna još mjerna stanica, da bi za dva mjeseca građani Bijeljine mogli početi da koriste gas i da se tako smanji zagađenje, pogotovo u zimskim mjesecima.