Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Divljanović: Dobar dizajn jedan od ključnih uslova za uspjeh


Vlasnik grafičkog studija „Piksel“ Borjan Divljanović u Bijeljini se dvije i po godine bavi grafičkom pripremom i dizajnom za pravna i fizička lica. Divljanović, koji je na Odsjeku za grafičko inžinjerstvo i dizajn Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu završio master studije, organizuje i predavanja u Privrednoj komori Republike Srpske, a već tri godine zaredom učestvuje i na proljetnom Digitalnom forumu koji organizuje Spoljnotrgovinska komora BiH, gdje savjetuje klijente koji organizuju malu i srednju proizvodnju u grafičkoj industriji, na temu „Kako pametno investirati u grafičkoj industriji“.
- Ovaj posao možete raditi samo ako ga iskreno volite. Ne postoji novac, niti nešto drugo čime čime se sve ovo može platiti. Trenutno smo pioniri u ovoj oblasti, jer smo jedini grafički studio u Bijeljini registrovan primarno za ovu oblast. Naš pokretački moto je grafička priprema i dizajn, jer odatle generišemo nove vrijednosti koje dalje idu u proizvodnju, za druge namjene, za projektovanje. Projektujemo i vizuelne komunikacije, objekte, izloge, a klijenta pratimo od samih početaka. Naš krug poslovanja je zatvoren, jer većina ljudi koji kod nas dođu, odlučuju se da ih pratimo od početka do kraja, a ako ne realizujemo projekat, onda ih nadgledamo - pojasnio je Divljanović. On smatra da je dizajn otvorena knjiga i da je poželjno izlaziti i van granica zacrtanih standarda i pravila.
- Postoje osnovna tehnička pravila koja se moraju o kojima se mora voditi računa, kao što su veličina teksta i vidljivost, a baš to nekada dizajnerima nedostaje. Klijentima objašnjavam kako nešto treba da izgleda, od tipografije, pa do slaganja boje i kvaliteta fotografije, jer nema dobrog dizajna bez dobre fotografije i dobre tipografije, a kombinovanje boja je taj dodatni, treći element - ističe Divljanović.
„Piksel“ ima oko 180 klijenata s kojima su sarađivali u protekle dvije i po godine, a od toga je 50-ak velikih firmi.