Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Zajednički do rješenja problema prezaduženosti

U Gradskoj upravi Bijeljine danas je održan Okrugli sto u okviru projekta „Mikrofinansiranje u BiH“ s ciljem upoznavanja predstavnika banaka i mikrokreditnih organizacija sa područja Grada Bijeljina sa ovim projektom. S obzirom da je i finansijskim ustanovama u interesu da lakše naplate potraživanja od građana, skup u Gradskoj upravi bio je i prilika za razmatranje mogućnosti za saradnju u radu sa prezaduženim građanima i zajedničko traženje rješenja za pomoć građanima koji imaju finansijske poteškoće.

Nosilac projekta „Mikrofinansiranje u BiH“ je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u saradnji sa Švajcarskim državnim sekreterijatom za ekonomske poslove i Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu. Gradska uprava i Centar za socijalni rad u Bijeljini su se uključili u ovaj projekat prije tridesetak dana i od tada pružaju usluge besplatnog finansijskog i pravnog savjetovanja prezaduženim građanima. Obraćajući se učesnicima Okruglog stola, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da je, ulazeći u ovaj projekat, Gradska uprava imala za cilj da, prije svega pomogne prezaduženim građanima i žirantima, ali da je zadovoljan odzivom banaka i mikrokreditnih organizacija na poziv za saradnju i zajednički napor da se problem prezaduženosti ublaži.

Građani Bijeljine su pokazali interesovanje za ovaj projekat od samog početka i do sada ih se nekoliko desetina obratilo za savjet Službi za pravnu pomoć u Gradskoj upravi. Službenici zaduženi za besplatnu pravnu pomoć ističu da se sve više osjećaju posledice nekadašnjeg olakog davanja kredita, ali i prevara od strane pojedinih finansijskih ustanova. Danas se, zbog strožih zakonskih rješenja krediti teže odobravaju, ali broj građana koji imaju teškoće sa otplatom kredita se ne smanjuje zbog uticaja svjetske ekonomske krize, pa u ovoj Službi procjenjuju da će interesovanje građana za savjetodavnu pomoć biti nastavljeno i u narednom periodu.