Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Donacija iz Japana

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, direktor OŠ "Meša Selimović" u Janji Milica Perković i ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki potpisali su u četvrtak, 06. marta, ugovor o dodjeli granta za obnovu i renoviranje janjanske Osnovne škole.

U okviru ovog projekta, koji realizuje Vlada Japana u saradnji sa Misijom OEBS u BiH, obezbijeđeno je 89.000 evra za obnovu škole, a sredstva će biti utrošena za zamjenu stolarije i obnovu krova.Prilikom potpisivanja ugovora, šef Misije OEBS-a u BiH Flečer Barton je naglasio da je Bijeljina napravila veliki iskorak na planu povratka i da je Janja postala jedna od najvećih povratničkih zajednica u BiH, kao i da se OEBS uključio u ove aktivnosti, jer podržava multietničko školovanje.Gradonačelnik Mićić je istakao dobru saradnju grada sa Ambasadom Japana i Misijom OEBS-a, naglasivši da je u Osnovnoj školi u Janji oko 50 odsto učenika iz povratničkih porodica, ali i veliki broj djece iz raseljenih porodica koje su se nastanile u Janji i da je, kao takva, odlična potvrda uspješne integracije lokalne zajednice:- Ovo nije prva donacija Gradu Bijeljina od naroda i Vlade Japana. Prije ovoga, zahvaljujući podršci iz ove zemlje, proširena je Osnovna škola "Sveti Sava" u Bijeljini, a od prije nekoliko godina Bijeljinu krasi drveće japanske trešnje koje smo dobili na poklon od nevladine organizacije "Ipil ipil no kai", podsjetio je gradonačelnik Mićić.

Osim škole u Janji, u okviru ovog projekta, sredstva su dobile osnovne škole u Nevesinju i Čajniču, a ukupna vrijednost dodijeljenih grantova iznosi 275.000 evra.