Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Trogodišnji plan kapitalnih projekata

Ukupna vrijednost kapitalnih projekata u Gradu Bijeljina u naredne tri godini iznosiće oko 67 miliona konvertibilnih maraka, od čega iz budžeta Grada treba da bude obezbijeđeno oko 24 miliona KM, a od donacija, kredita, vlastitih sredstava investitora i građana oko 43 miliona KM, navedeno je u Planu kapitalnih investicija za period 2015-2017. godine usvojenom na sjednici Skupštine Grada Bijeljina 6. februara. 

U izradi Plana učestvovali su predstavnici Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, poslovnog sektora i nevladinih organizacija koji su dostavili 89 projektnih prijedloga, od kojih je u završni dokument ušlo 48 projekata, podijeljenih u tri osnovna sektora – ekonomski, društveni i ekološki. Projekti su detaljnije razvrstani na deset podgrupa – privreda, saobraćajna infrastruktura, zaštita životne sredine, socijalna zaštita, komunalna infrastruktura, kultura, oblasti sporta, obrazovanja i zdravstva i ostali projekti. Najviše projekata je u podgrupi komunalne infrastrukture – 24, a vrijedni su ukupno 47 miliona KM. Među njima se izdvajaju projekti proširenja vodovodne mreže na takozvani Južni prsten, izgradnje nasipa na Drini, nastavak izgradnje kanalizacionog sistema, remont postrojenja u Gradskoj toplani, izgradnja infrastrukture na Novom gradskom groblju... Od projekata u podgrupi „Privreda“ najznačajniji su infrastrukturno uređenje Industrijske zone 2 i izgradnja solarnih elektrana, a za projekte u ovoj oblasti biće izdvojeno nepunih četiri miliona KM. Za projekte unapređenja saobraćajne infrastrukture planirano je oko 6,5 miliona KM, s tim da je za asfaltiranje ulica i biciklističkih staza predviđeno da 30 odsto sredstava obezbijede građani. Vrijednost planiranih projekata zaštite životne sredine je 3,8 miliona KM, projekata iz oblasti socijalne zaštite, uključujući i izgradnju zgrade Centra za socijalni rad sa dnenvim centrom za djecu sa posebnim potrebama 2,3 miliona, a projekata u oblasti obrazovanja, između ostalog, i izgradnje nove škole na Ledincima - dva miliona KM.

Kapitalne investicije u Gradu Bijeljina su prvi put planirane na ovaj način, što će doprinijeti usklađivanju realizacije projekata međusobno i sa Strategijom razvoja Grada Bijeljina do 2023. godine, kao i lakšem planiranju budžeta za njihovu realizaciju. Sveobuhvatni Plan kapitalnih investicija je, takođe, važan zbog povezanosti znatnog broja projekata i potrebe da se poboljša komunikacija, odnosno koordinacija između preduzeća i ustanova koji izvode projekte, jer će neke od njih realizovati više izvođača, odnosno, investitora. Pored unapređenja kvaliteta života, realizacija ovih projekata će, omogućiti otvaranje brojnih novih radnih mjesta, kako angažovanjem građevinskih preduzeća, tako i kroz stvaranje uslova za dolazak investitora u industrijske zone, pa će sledeći korak biti promocija ovih projekata kod potencijalnih investitora, najavljeno je prilikom predstavljanja ovog Plana u Skupštini Grada savjetnik Gradonačelnika Vlado Simeunović.