Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Trivković: Pčelari zaslužuju veću podršku


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je u Bijeljini obuku za pčelare o temi "Proljećni razvoj i priprema proizvodnih društava za bagremovu pašu".
Stručni saradnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Saša Dragičević pojasnio je da je razgovarano o zazimljavanju pčelinjih duštava, izimljavanju i proljetnom razvoju pčelinjih društava, sa akcentom na pripremu za glavnu pčelinju pašu.

- Prethodne godine su bile loše, ali se nadamo da će u ovoj biti više lijepog vremena, da će pčele iskoristiti te prilike, a sa našim pčelarima smo ponovili koje su to glavne aktivnosti na koje treba obratiti pažnju kada je u pitanju izimljavanje, kontrola trenutnog stanja u košnicama, kao i priprema pčelinjih društava za glavnu pašu – bagrem - naveo je Dragičević.
On je naglasio da pčelari u ovom periodu moraju da znaju stanje u košnicama, količinu rezerve, zaliha hrane, prisustvo matice i da iskoriste prve lijepe dane kako bi se utvrdilo čime se u košnicama raspolaže.
- Kako proljeće bude dolazilo, počećemo sa ozbiljnijim prvim pregledima, sa prihranjivanjem pčelinjih društava, proširivanjem legla za maticu i stvaranjem jakih zajednica kako bi do kraja aprila mogli da uđemo spremni za bagrem koji u ovim krajevima dolazi prilično rano, već između 1. i 6. maja" - kaže Dragičević.
On je dodao da trenutno stanje i vremenske prilike nisu išle na ruku pčelarima, ne samo u prošloj godini, nego i pretprošloj.
- Prošlu godinu okarakterisao je slab unos meda, dugotrajan period sa učestalim padavinama, izostanak bagrema, izostanak livadske paše, manji broj pčela u košnicama, i, nažalost, povećan broj prisustva varoe kao jednog od vodećih problema kada je u pitanju zdravlje pčela - ocijenio je Dragičević.
Govoreći o podsticajima u pčelarstvu, on je naglasio da resorno ministarstvo putem Pravilnika o novčanim subvencijama u poljoprivredi, svake godine subvencioniše udruženja pčelara, odnosno ona udruženja ili pčelare koji posjeduju veći broj pčelinjih društava, a minimum je 50 društava koja su upisana u evidenciju pčelara i pčelinjaka Republike Srpske.
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković rekao je da su Gradska uprava i Odjeljenje, zajedno sa resornim ministarstvom, učestvovali u trodnevnim predavanjima.
- Pčelarstvo je veoma važno ne samo za našu zajednicu, nego i za cijelu Republiku Srpsku. Proizvodnja na području Bijeljine je izuzetno dobra i naš interes je da podržimo pčelare. Planiramo da im damo podršku, a u ovom momentu tačan iznos podsticaja nije poznat, ali biće isplaćivan sigurno iz budžeta Agrarnog fonda - dodao je Trivković.
On je naveo da se sa pčelarima održavaju redovni sastanci, a da će na predstojećem biti definisana visina podrške za pčelare iz gradskog budžeta.
U organizaciji predavanja za pčelare, osim resornog ministarstva i gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, učestvovali su i Udruženje pčelara opština Lopare, Ugljevik i Bijeljina, Savez udruženja pčelara Republike Srpske i predstavnici opština Lopare, Ugljevik i Grada Bijeljina.
Predavanje je održano u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini.