Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Dobri rezultati prehrambene industrije, uprkos pandemiji


Izvor: RTRS

Prehrambena industrija „Sava Semberija“, najveće prehrambeno-prerađivačko preduzeće u Bijeljini, je i ove godine ostvarila plan prerade poljoprivrednih proizvoda. Prerađeno je oko osam hiljada tona sirovine, otkupljene uglavnom od poljoprivrednih proizvođača sa područja Semberije. U „Savi Semberija“ ističu da su, i pored ekonomske krize uzrokovane pandemijom virusa Kovid – 19, imali korektnu saradnju sa kooperantima, kao i da je uvećan broj radnika tokom 2020. godine.
„Sava Semberija“ je ove godine izvezla više od 85 procenata svojih proizvoda izvan granica BiH, i to u Njemačku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Kanadu, Švedsku, Švajcarsku i Crnu Goru, a od ove godine njihovi proizvodi se mogu kupiti i u Srbiji, na čije tržište je ova kompanija ušla u saradnji sa velikim trgovinskim kompanijama "Merkator", "Roda" i "Idea".

Zadovoljni su i u porodičnom preduzeću „Tanasić“, iz Dvorova, koje se bavi preradom voća i povrća uglavnom sa domaćeg tržišta. Ove godine su preradili oko 6.500 tona sirovine, što je dosadašnji rekord u 17 godina postojanja ove kompanije. Proizveli su velike količine ajvara, kiselih kornišona, soka od paradajza, marmelada, džemova i drugih proizvoda, među kojima je i kiseli kupus po kome su najpozantiji. Osim domaćeg tržišta, ova kompanija svoje proizvode izvozi u sve zemlje regiona, ali i one udaljenije, poput zemalja Zapadne Evrope i Australije.

U obje kompanije ističu da se od početka pandemije virusa Kovid – 19 pridržavaju svih obaveznih i preporučenih mjera za suzbijanje širenja virusa. Svakodnevno dezinfikuju proizvodne pogone, a i svi zaposleni se strogo pridržavaju mjera, čuvajući svoje zdravlje, ali i ispravnost i kvalitet proizvoda.