Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Pašalić i Mićić: nastavljaju se projekti zaštite od poplava i navodnjavanja



Izgradnja sistema za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta biće nastavljena između Donjeg Crnjelova i Batkovića, a u narednom periodu počeće i čišćenje kanalske mreže prema Brocu i Trnjacima, najavljeno je nakon današnjeg sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićić i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića održanom u Bijeljini. Na sastanku su, između ostalih, učestvovali i direktor „Voda Srpske“ Miroslav Milovanović i direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefan Mitrović.
- Nakon rekonstrukcije svih kanala, dobićemo kanalsku mrežu koja će biti u funkciji navodnjavanja, ali i odvodnjavanja. Pored toga, kanal Dašnica ima i svoju estetsku dimenziju u dijelu koji prolazi kroz urbano područje, a danas će biti postavljena i javna rasvjeta duž uređenog priobalja. Količina vode u koritu kanala će biti kontrolisana rekonstruisanim ustavama i ograničena do osam kubnih metara, odnosno do nivoa koji neće uticati na podzemne vode i tako ugrožavati podrume, dok će višak vode ići Majevičkim obodnim kanalom - pojasnio je Mićić.
Od 2014. godine, Vlada RS i Grad Bijeljina su uložili desetine miliona konvertibilnih maraka u zaštitu Semberije od poplava.
- Savski nasip je završen, privodi se kraju regulacija ​korita ​rijeke Janje i rekonstrukcija kanalske mreže, a preostao je da se uradi Drinski nasip. Projekat nasipa je završen, dio imovinskih odnosa riješen, ​dok će ​prva dionica biti ​građena ​od ušća rijeke Janje do vodozahvata u kanal Dašnica i gradiće se dalje prema Savi. Vlada je uložila značajna sredstva u obaloutvrde, što je preduslov izgradnje nasipa. Kada se izgradi nasip duž Drine, Semberija će u narednih 50 godina biti sigurna od poplava. Povećan je protok vode u svim obnovljenim kanalima i koritima rijeka za 50 odsto. Na primjer, kroz korito Janje, ​prije rekonstrukcije, proticalo je 170 kubika vode u sekundi, a sada je moguć protok do 300 kubika u sekundi – naglasio je Mićić.


Nakon uređenja kanala Dašnica, projekta vrijednog skoro 5 miliona KM, u narednom periodu će biti završen Majevički obodni kanal, kao i kanal Glogovac, a radovi su procijenjeni na šest miliona KM.
- U narednoj godini u potpunosti ćemo urediti i poveza​t​i taj hidromelioracioni kanal čime se stiču uslovi ne samo za zaštitu od poplava već i za navodnjavanje – istakao je ministar Pašalić.
On je podsjetio da je prije godinu dana najavljena izgradnja sistema za navodnjavanje u Batkoviću i Crnjelovu, a sada se taj projekat privodi kraju.
- Naredne godine izgradnja sistema za navodnjavanje počinje u Kojčinovcu i očekujemo da do 2022. godine projekat realizujemo na 2000 hektara. Krajnji cilj je da se 11.000 hektara semberskih oranica nađe pod sistemom za navodnjavanje – najavio je Pašalić.
Od poljoprivrednih tema, Ministar i Gradonačelnik su sagledali efekte mjera koje su preduzete u ovoj oblasti od izbijanja pandemije izazvane virusom korona.
 - Do 1. novembra Vlada je interventno otkupila oko 4.700 bikova i oko 10.000, čime smo rasteretili proizvodnju. Mada je 15 otkupljivača je otkupilo stoku od oko 250 proizvođača, problem nismo riješili u potpunosti, ali i dalje ćemo raditi na tome. U toku je i interventni otkup povrća, koji će trajati do 1. decembra. Vlada plaća 10 feninga po kilogramu povrća i do danas je otkupljeno 12.000 tona,  a do kraja mjeseca će biti otkupljeno još 8.000 tona. Za sav interventni otkup izdvojeno je ko 5 miliona KM – istakao je ministar Pašalić.
Nakon sastanka u Gradskoj upravi, Pašalić i Mićić su obišli vodo​-​ustavu u Janji, na kojoj je u toku rekonstrukcija. Nakon radova na ovoj ustavi ponovo će biti puštena voda kroz kanal Dašnica.