Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Održan seminar „Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini“


         
​Seminar za poljoprivredne proizvođače pod nazivom „Izazovi poljoprivredne proizvodnje“ održan je osmu godinu zaredom na Univerzitetu „Bijeljina“, a jedan od učesnika bio je zamjenik gradonačelnika Predrag Jović koji je istakao da proizvođači moraju iskoristiti milionska sredstva koja Evropska unija ove godine plasira posredstvom svojih fonodova.
- Veoma je važna sinergija između resornog ministarstva i lokalnih zajednica, a ovaj seminar trebalo bi da pojasni proizvođačima u kojem smjeru se kreće razvoj savremene poljoprivrede. Jedan proizvođač iz Semberije nedavno je od Evropske unije, posredstvom Agrarnog fonda Grada Bijeljina, dobio 100.000 KM bespovratnih sredstava, a ove godine BiH očekuje više od 30 miliona evra i mi tu veliku šansu moramo da iskoristimo – naglasio je Jović.
Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković smatra da je ovaj skup ponudio određena rješenja za uspješnu ratarsku i stočarsku proizvodnju, kao i niz savjeta poljoprivrednicima.
- Komora inženjera poljoprivrede Republike Srpske mora još više da se angažuje i osposobi stručni kadar koji će odgovoriti izazovima koji nam predstoje, naročito onima pred kojima će se naći inženjeri agronomije - naveo je Marinković.
Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Goran Perković govorio je o uslovima koje poljoprivredni proizvođači moraju da ispune za izvoz proizvoda biljnog porijekla u EU, Rusiju i Tursku.
- Dobra je vijest da smo dobili dozvolu za izvoz sadnog materijala u Rusiju, a kada je riječ o Turskoj, proizvodi iz BiH se bez problema plasiraju i na ovom tržištu – dodao je Perković.
Seminar „Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini“ organizovao je Univerzitet „Bijeljina“ uz učešće Gradske uprave Bijeljina, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i Komore inženjera poljoprivrede Republike Srpske.