Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Održan Info-dan o programu „Horizont 2020“



Pojedinci koji su osposobljeni da napišu inovativne projekte i da apliciraju za sredstva programa Evropske unije „Horizont 2020“, mogu da dobiju najmanje 300.000 evra za svoje ideje, najavio je direktor Instituta „Oikos“ iz Bijeljine Zoran Mastilo prilikom prezentacije ovog programa.



Info-dan o „Horizontu 2020“, s ciljem da zainteresovane uputi kako da napišu kvalitetan projekat i da svoje znanje iskoriste na tržištu, Institut „Oikos“ je po treći put organizovao u saradnji sa Ministarstvom Civilnih poslova BiH, NCP strukturom i Gradskom upravom Bijeljina.
- Evropska Unija nudi ogromne budžete za projekte iz naše zemlje, ali jezik, informatička nepismenost i neznanje pri pisanju projekata su i dalje veliki problem. Paradoks je da BiH godišnje plaća 1.200.000 konvertibilnih maraka za učestvovanje u programima EU, a ne uspijeva da dobije ni navedena sredstva, pa smo u stalnom debalansu - istakao je Mastilo.
On je pozvao sve pojedince, privrednike, institucije, fakultete i univerzitete, da se edukuju o programu „Horizont 2020“ i da osmisle projekte kojima će sebi, lokalnoj zajednici i državi donijeti korist.
Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik Milorad Jovičić naveo je da je u pisanju projekata koje finansira EU dobro ukoliko aplikanti izaberu temu koja proističe iz strategije razvoja lokalne zajednice u kojoj žive.
- Riječ je o milijardama evra koji se nalaze u fondovima EU. Ljudi i dalje ne vjeruju da su sposobni da napišu projekte, plaše se neznanja, ali baš zato postoji Info-dan. U strategiji opštine Ugljevik koja je pisana za period od 2015. do ove godine, navedeno je da je jedan od prioriteta razvoj voćarstva i mi ćemo pokušati da podstaknemo firme ovog kraja da osmisle određene projekte - istakao je Jovičić.
Info-dan su podržale i agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Bijeljina i opštine Ugljevik.