Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Projekat "GOLD" - Podrška lokalnom ekonomskom razvoju

U Bijeljini su predstavnici partnerskih lokalnih zajednica Bijeljine, Brčko Distrikta, i opština Ugljevik, Lopare i Zvornik potpisali Memorandum o razumijevanju, kao prvi dokument u okviru projekta „GOLD“. Projekat posvećen regionalnom ekonomskom razvoju u BiH finansiraju međunarodne razvojne agencije Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Tokom narednih pet godina, koliko će trajati realizacija projekta, 48 gradova i opština u BiH će dobiti finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 20 miliona američkih dolara.

Težište aktivnosti partnerskih lokalnih zajednica i finansijera projekta biće na promociji integrisanog razvoja i sveobuhvatnog prisupa planiranju i implementaciji u sektorima sa najvećim potencijalom za brz i održiv razvoj, kao i pomoć efikasnijem korišćenju ekonomskih resursa i promociji novih investicija u ciljanim oblastima kroz javno-privatna partnerstva. Takođe, predviđeno je angažovanje interesnih strana kako bi se poboljšalo pružanje javnih usluga i poslovno okruženje, odnosno, promocija novih direktnih investicija, uz podršku konkurentnim lancima snabdijevanja koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Finansijska podrška će biti raspoređena lokalnim zajednicama u skladu sa kvalitetom i obimom projekata koje budu kandidovali tokom narednih pet godina,

Prilikom ceremonije potpisivanja Memoranduma, predstavnici partnerskih lokalnih zajednica su istakli da će ovaj projekat dati značajan doprinos objedinjenom regionalnom razvoju i biti zamajac za pokretanje lokalnih privreda i privlačenje investicija. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da podrška iz USAID-a i SIDA-e dolazi u pravom trenutku s obzirom da je stopa nezaposlenosti u pojedinim lokalnim zajednicama u ovom regionu dostigla 35-40 odsto od radno sposobnog stanovništva:

- Imamo prirodne potencijale koje treba da stavimo u funkciju razvoja, a svaka podrška razvoju doprinosi društvenoj stabilnosti i kombinacija tih faktora će zasigurno dovesti do poboljšanja ekonomske situacije i kvaliteta života naših sugrađana, zaključio je gradonačelnik Mićić.