Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Potrebna pomoć za obnovu poljoprivredne proizvodnje

U posjeti Bijeljini juče su boravili potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar za poljoprivredu Dejan Židan i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Fedracije BiH Stevo Mirjanić i Jerko Ivanković Lijanović.

Osim razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem o stanju i mogućnostima oporavka poljoprivrede nakon poplava u Semberiji, tri ministra su obišla poplavom najugroženije područje uz rijeku Savu.

Na sastanku sa ministrima i prilikom posjete Velinom Selu, gradonačelnik Mićić je istakao da je osnovni cilj Gradske uprave da se pomogne svima koje je poplava ostavila ih bez izvora prihodaili im je uništila sve što su godinama sticali:

- Semberskim poljoprivrednicima pomoć u stočnoj hrani i repromaterijalu dolazi kako iz opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH, tako i od entitetskih ministarstava poljoprivrede. Pomoć u sjemenskom materijalu i đubrivu je stigla i iz Slovenije. Nadamo se da ćemo uspjeti da do kraja godine obavimo obavimo jednu žetvu i tako bar djelimično umanjimo štete na usjevima, zaključio je gradonačelnik Mićić.

Potpredsjednik Vlade Slovenije je istakao da je Slovenija pokrenula inicijativu za donatorsku konferenciju kako bi se pronašao način za pomoć Bosni i Hercegovini, a ministar Ivanković Lijanović je ocijenio da očekuje mnogo od najavljene konferencije, jer BiH nema mogućnosti da sama pokrije nastale štete.

Po riječima ministra poljoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića, Vlada Srpske će pomoći obnovu poljoprivredne proizvodnje i improvizovanu sjetvu nakon poplave, a biće uspostavljena i saradnja sa različitim nivoima uprave, u cilju bržeg saniranja štete od poplava i sprečavanja budućih katastrofa.