Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Počinje Projekat čišćenja kanalske mreže

Danas je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa predstavnicima Fonda „Otvoreno društvo BiH“ potpisao dva ugovora o realizaciji projekta „Pomoć u saniranju šteta izazvanih poplavama u Gradu Bijeljina“ koji će zajedno implementirati ovaj Fond i Grad Bijeljina.

Prvim ugovorom su predviđeno čišćenje tercijalne kanalske mreže hidromelioracionog sistema „Semberija“ od  rastinja i nagomilanog otpada, čišćenje propusta od mulja i izgradnja novih propusta na mjestu polomljenih, popravka urušenih dijelova nasipa i popravka puteva u sklopu ovog hidromelioracionog sistema. Ukupna dužina kanala na kojima će biti izvođeni radovi je 26 kilometara, a vrijednost ovog ugovora je 393.000 konvertibilnih maraka. Drugi ugovor se odnosi na otklanjanje posljedica poplava u prostorijama SKUD „Semberija“, a vrijednost ugovora je 62.000 KM. Ukupna vrijednost projekta je 456.000 KM, od čega je Fond „Otvoreno društvo BiH“ donirao 350.000 KM, a Grad Bijeljina je obezbijedio 106.000 KM.Prilikom potpisivanja ugovora, uz riječi zahvalnosti donatorima, gradonačelnik Mićić je istakao da ovaj projekat ima višestruki značaj, s obzirom da će biti sanirana šteta od poplava i smanjena opasnost od novih poplava, ali će, takođe, privremeno zaposlenje dobiti oko 150 radnika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Bogdan Popović iz Fonda „Otvoreno društvo BiH“ je pojasnio da se, pored Bijeljine, slični projekti realizuju u Tuzli i Zenici i da se svi projekti finansiraju iz rezervnih sredstava Fonda dobijenih po hitnoj proceduri nakon izbijanja poplava.