Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Podrška proizvodnji i preradi aromatičnog i ljekovitog bilja u Janji

PODRŠKA PROIZVODNjI I PRERADI LjEKOVITOG I AROMATIČNOG BILjA

U Bijeljini je održana prezentacija proizvodne linije „Omnia Natura“ poslovne jedinice „Proizvodnja i prerada ljekovitog bilja“ koja posluje u okviru preduzeća „Energoterm“ iz Janje. Ovaj pogon se bavi proizvodnjom i preradom lavande, smilja i matičnjaka u visokokvalitetne kozmetičke i higijenske preparate po savremenim standardima organske proizvodnje. Po riječima šefa ove poslovne jedinice Fatime Šehić, trenutno gaje ljekovito i aromatično bilje na pola hektara i planiraju proširenje zasada smilja za jedan hektar, a saradnju sa kooperantima i stalno zapošljvanje radne snage planiraju ukoliko im to dozvole prilike na tržištu.

Na prijedlog Gradske uprave Grada Bijeljina, ovaj poslovni poduhvat je dobio finansijsku podršku u okviru Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) koji sprovode Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida). Zahvaljujući ovom podsticaju, definisan je vizuelni identitet proizvoda od bilja, pomognuta je izrada pakovanja za ove proizvode i marketinškog materijala – internet-stranice, brošura i sličnih znakova prepoznavanja. Takođe, ovom preduzeću će biti obezbijeđen sertifikat koji će omogućiti prodaju njihovih proizvoda na stranim tržištima.

Ovom prilikom su predstavnici Gradske uprave istakli da će lokalna samouprava, u saradnji sa međunarodnim agencijama nastaviti da podržava sve projekte koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, kao i pokretanje novih vrsta biznisa, s obzirom da je odlučna da gradski budžet sve više, umjesto socijalno-komunalni, dobija razvojni karakter.