Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Program „Prilika plus“ za bolje tržište rada

U Bijeljini je 23. marta predstavljen program za jačanje praktične nastave u školama „Prilika plus“, koji sa 9,8 miliona KM finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.Program je započet u novembru prošle godine, s ciljem približavanja i uvezivanja sistema obrazovanja i privrednog sektora. Novac od donacije će biti upotrijebljen za dodjelu grantova kako bi proces strateškog povezivanja lokalnih uprava, škola i preduzeća, s ciljem sprovođenja procesa praktične nastave, bio bez dodatnih troškova za lokalne uprave.

Vođa Programa Nikola Dragović rekao je na sastanku sa privrednicima i prosvjetarima regije Semberije i Majevice da je do sada identifikovano više od 50 nedostajućih poslova u privredi – prije svega zanimanja u drvoprerađivačkoj industriji, sektoru lake metalske industrije, završnih radova u građevinarstvu, u sektoru ugostiteljstva i gastronomije, kao i u proizvodnji i preradi hrane. Dragović je istakao da se u evropskim zemljama praktična nastava organizuje minimum dva dana u toku radne sedmice:

Učenici tokom obrazovanja treba da iskoriste što više vremena u privredi i da na taj način steknu vještine i sposobnosti koje će im pomoći na tržištu rada, naglasio je Dragović.

Predstavnici srednjih škola, preduzeća i Gradske uprave su ocijenili da je ovaj projekat dobra prilika da se ojača i proširi kako koordinacija privatnih firmi i škola za kvalitetnije organizovanu praksu učenika, tako i da na tržištu rada bude uravnoteženija ponuda i potražnja radne snage, što će pospješiti privredni razvoj.Program će trajati naredne četiri godine sa mogućnošću produženja na još četiri godine.