Документи

Новости

Семберски сајам меса - прилика за промоцију домаће производње

16.11.2018
slika
slika

Семберски сајам меса који се другу годину одржава у Дворовима поново је мјесто на којем произвођачи хране и пића из оба ентитета БиХ и Србије излажу своје најквалитетније производе, а поред изложбеног дијела, биће организован и низ пратећих догађаја.
Сајам је окупио 60 излагача, од којих је 40 из месопрерађивачке индустрије, а велику пажњу бројних посјетилаца првог дана сајма привукли су и штандови произвођача вина, ракије, меда, производа од бундеве, домаћих рукотворина...
Сајам је отворио министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић који је овом приликом поручио да Влада мора више подржати домаћу производњу, јер постоји много простора да се домаћи производи више пласирају на домаћем, али и европским тржиштима.
- Данашњи Сајам је прилика да видимо шта се производи у Семберији, јер је Семберија једна од најбољих дестинација за производњу хране – поручио је министар Глухаковић.
Организатор Сајма је предузеће „Глобус“ из Дворова, чији власник је истакао да је ово двоструко већа сајамска манифестација од прошлогодишње, а да му је посебно задовољство што се овдје промовише здрава домаћа храна коју посјетиоци могу купити по сајамским цијенама. 
На отварању Сајма се обратио и градоначелник Бијељине Мићо Мићић који је подсјетио да у Семберији постоје одлични услови за производњу здраве хране, јер ово подручје није оптерећено тешком индустријом, а земљиште је здраво.
- У новије вријеме у Семберији имамо озбиљне произвођаче меса, прије свега товних јунади и свиња. Производња меса веже много других врста производње и, мада се није лако бавити пољоприведом, природни потенцијали, искуство и вриједне руке Сембераца су велика развојна шанса – био је јасан градоначелник Мићић, додајући да ће Град увијек подржавати овакве изложбене манифестације, али и све људе који се баве пољопривредном производњом.
Првог дана Сајма меса у вечерњим сатима су услиједили наступили наступи тамбурашких оркестара из Срема, а другог дана планирани је наступ СКУД „Дворови“, такмичења у спремању зимнице од меса, брзом испијању пива и једењу кобасица, екипно печење ракије и печење свиње на ражњу. За музички дио програма поново су задужени тамбураши из Срема, а у вечерњем термину Ана Бекута. Трећег дана биће настављено такмичење у спремању зимнице од меса, а Сајам ће бити завршен проглашењем побједника.
Поред главног организатора – предузећа „Глобус“, организацију Сајма помогли су „Аура осигурање“, „ЗП комерц“ и Град Бијељина.