Документи

Новости

Бонитетно изврсне компаније

26.10.2018
slika
slika

У Подручној привредној комори Бијељина су представљене су компаније, које су према оцјени групације „Биснод“ (Bisnode), најуспјешније у овој регији.
Предсједник Подручне привредне коморе Анто Гајић навео је да о значају ових компанија најбоље говори податак да њих 14 одсто, од укупног броја компанија у бијељинској регији, запошљавају 15.000 људи и имају приход већи од 2,5 милијарде конвертибилних марака, као и добит од готово 177 милиона КМ.
Сертификате бонитетне изврсности, као међународно признату потврду економског квалитета компаније и њене безбједности у пословању, преузели су представници компанија из Бијељине – РБ, Олимп група, Бодакско, Монтинг монтажа, Олд голд комерц, Поли гарден, Семберске новине, Фортуна БН, Термо контрол, Дар-пром из Јање, Стојановић и син из Рухотине, Медикус-вет из Угљевика, те Јокић-инвест из Зворника, Тат-ком из Српца, БХ алуминијум из Власенице и Дабар холз из Козарске Дубице. Сертификат бонитетне изврсности уручен је и Привредној комори Републике Српске, а преузео га је потпредсједник Коморе Михајло Видић. Координатор у групацији „Биснод“ Дарија Марковић истакла је да је бонитет појам који се користи за оцјену - скуп позитивних вриједности неког субјекта, које га чине добрим и сигурним.
- Када је ријеч о компанијама укључују се, прије свега, економски показатељи, али и углед или заступљеност на тржишту - појаснила је Марковићева. Према њеним ријечима, сертификат бонитетне изврсности, као међународно призната потврда економског квалитета пословног субјекта, сертификоване компаније сврстава у сам врх домаће привреде и у равноправан положај са компанијама из ЕУ. Марковићева је истакла да златни сертификат бонитетне изврсности представља натпросјечну вриједност компаније која три године заредом исказује највишу оцјену изврсности. Савјетник компаније „Бисноде“ Дамир Соколовић представио је резултате пословања бијељинске регије и допринос бонитетно изврсних компанија привредним резултатима. У Републици Српској, у укупном броју компанија 21 одсто чине бонитетно изврсне које остварују 62 одсто укупних прихода и 70 одсто укупне нето добити, а запошљавају 55 одсто од укупног броја запослених у Српској.