Документи

Новости

Делегација Намибије у посјети Бијељини

17.10.2018
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, са сарадницима, разговарао је данас са делегацијом Министарства одбране Намибије о могућностима сарадње са неким од градова у тој земљи, те отварању нових радних мјеста кроз пословну сарадњу са Техничким ремонтом Братунац у бијељинском "Елваку".
Замјеник министра одбране Намибије Били Муанинганге навео је да му је задовољство што су посјетили бијељинску Градску управу.
- Ми посјетом Бијељини, Републици Српској и БиХ пишемо историју, а ова сарадња је од великог значаја јер ствара нова радна мјеста. Градови из цијелог свијета се повезују с циљем убрзања економског развоја и то је, између осталог, један од разлога наше посјете. Одржив економски развој је кључ сваке локалне заједнице - сматра Муанинганге.
Шеф Кабинета Градоначелника Бијељине Миле Пејчић захвалио се на посјети и истакао да је поновно покретање производње у фабрици "Елвако" од великог значаја за наш Град.  Он је појаснио да су на данашњем састанку упознати о пословним преговорима ТРБ-а са овим министарством, те да је за Град значајно свако радно мјесто и задржавање младих на овим просторима.
- Познато је да ТРБ, осим намјенске индустрије, сада у оквиру "Елвака" развија и цивилни програм, односно производњу електрода и контејнера, што значи и посао за велики број радника, а за нас је свако радно мјесто драгоцјено - навео је Пејчић, додајући да је на данашњем пријему разговарано и о могућностима даље сарадње и братимљењу са неким од градова у Намибији.
Већински власник ТРБ Славенко Ристић истакао је да је данашњи долазак у Бијељину једна у низу посјета делегације Намибије са којом ТРБ има одличну сарадњу већ неколико година.
- Војна индустрија је била привредни мотор развоја чак и бивше Југославије. У претходних четири до пет година успјели смо да, кроз војну индустрију, уђемо и у друге сегменте индустрије. Сарадња са Намибијом се неће завршити само у области војне индустрије, већ ћемо имати могућност да пласирамо и производе из индустрије намијењене цивилном сектору - појаснио је Ристић, подсјетивши да је ТРБ прије два мјесеца покренуо производњу у погонима "Елвака" у Бијељини, те се нада још бољој сарадњи са Намибијом.