Документи

Новости

Семберски дрвни полупроизводи на кинеском тржишту

17.07.2018
slika
slika

Породично предузеће „Ерић М“ из Даздарева, које се бави прерадом дрвета и производњом паркета и пелета, поред већ устањених тржишта, почело је извоз дрвних полупроизвода у Кину.
Ово предузеће основано је још 1992. године и једно је од најперспективнијих породичних дрвопрерађивачких предузећа на подручју Бијељине, а тренутно запошљава четрдесет радника.
- Тренутно радимо прераду храста и јасена. Производимо неколико врста храстовог паркета који је тражен у Италији, Аустрији, Њемачкој, Чешкој, Словачкој, Пољској, Шведској, али и у Србији и у Македонији. Осим квалитетног паркета, произвозимо и квалитетан храстов пелет. Све што произведемо одмах и продамо и већ сада имамо обезбијеђену и уговорену производњу до септембра. Цијена тоне пелета тренутно износи 330 конвертибилних марака - наводе Ерићи, истичући да се за производњу пелета искористи све оно што остане након резања храстових трупаца.
- Испитано је и утврђено да наш пелет садржи високу енергетску вриједност, без коре и додатака, са минималном количином пепела и са ниским постотком влаге. У фабрици смо задржали раднике које смо запослили прије десет или петнаест година, што довољно говори о односу послодавца према радницима, те о условима у којима они раде. Редовно исплаћујемо плате и доприносе и настојимо да се понашамо као једна велика породица - појашњавају у овом предузећу, истичући да је и у овој бранши постоји тренд недостатка радне снаге, јер млади људи све више одлазе с ових простора.
Ерићи сваке године граде по једну нову производну халу, било да су у питању производни капацитети или магацински простори. Посједују сушару, капацитета 800 метара кубних и модерне машине за обраду дрвета.