Документи

Новости

Град омогућио покретање посла за 12 предузетника

14.06.2018
slika
slika

Захваљујући активностима у оквиру пројекта „Континуираном инстутиционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“, дванаест нових предузетника добиће бесповратна подстицајна средства у износу од 7.800 конвертибилних марака (4.000 евра) за регистрацију и покретање сопственог бизниса, односно оснивање предузећа и самозапошљавање, као и једногодишње менторство над радом предузећа од стране Факултета пословне економије у Бијељини.
Њихови бизнис-планови су изабрани за најбоље након обуке кроз модуле „Пословна кореспонденција“, „Пословна информатика“, „Бизнис план“ и „Пословно савјетовање и рачуноводство“ коју је на Факултету пословне економије завршило деветнаест од двадесет и једног пријављеног полазника, а осталим полазницима су уручени сертификати о завршеној обуци.
Уговоре са предузетницима је потписао градоначелник Бијељине Мићо Мићић који је оцијенио да је ово користан пројекат чијом успјешном реализацијом ће бити отворена нова радна мјеста.
- Покушавамо на више начина да смањимо незапосленост и ово је један од начина на који локална самоуправа може да дјелује. Ови предузетници имају одличне и занимљиве идеје за сопствени бизнис и надамо се да ће, захваљујући додијељеним новчаним средствима, стручној менторској помоћи, али и њиховом елану, моћи не само они да живе од свог рада, него и да почну да запошљавају нове раднике - истакао је Мићић.
Бизнис-идеје које су кандидовали најбољи полазници предузетничке обуке су разноврсне и односиле су се на пластеничку производњу поврћа, подизање засада малине, прозводњу намјештаја од палета, пружање правних услуга, оснивање специјализованих угоститељских објеката, израду традиционалних рукотворина, кројачку дјелатност...
Шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић је појаснила да је циљ ове компоненте пројекта био јачање предузетништва кроз сет предузетничких обука и подстицање самозапошљавања, а циљну групу су чинила незапослена лица, регистрована на евиденцији активних тражилаца посла на дан расписивања јавног позива.
И декан Факултета пословне економије у Бијељини проф. др Миладин Јовичић је истакао да је задовољан током пројекта, али и сарадњом са Градском управом.
Овај пројекат је дио ширег програма подршке локалним партнерствима за запошљавање у БиХ који финансира Европска Унија, а спроводи Међународна организација рада (ILO). На подручју Града Бијељина главни имплементатор Пројекта је Градска управа Града Бијељина, односно, Одсјек за локални економски развој и европске интеграције, а партнери су Завод за запошљавање Републике Српске – Филијала у Бијељини, Техничка школа „Михајло Пупин“, Привредна комора Републике Српске - Подручна привредна комора Бијељина, Факултет пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву, као и предузећа „Стеко центар“ и „Mега дрво“.
Укупна вриједност Пројекта је око 410.000 конвертибилних марака, од чега је донација око 350.000 КМ, а учешће Града око 60.000 КМ.