Документи

Новости

Прво социјално предузеће у Бијељини – подршка интеграцији ромске мањине

13.06.2018
slika
slika

Бијељину је данас посјетила њемачки амбасадор у БиХ Кристијане Хохман и том приликом са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем званично предала на употребу пластеник, у оквиру првог социјалног предузећа на овом подручју „Агро-план“.
Земљиште на којем се налази пластеник обезбиједила је Градска управа, а пластеник и саднице њемачко Друштво за међународну сарадњу (ГИЗ) и Фондација „Оак“.
- Поред стамбеног збрињавања припадника националних мањина, врло је битно да се створе могућности за њихову интеграцију на тржишту рада. Због тога нам је задовољство што смо данас предали на употребу пластеник који ће омогућити мањинама, у овом случају ромској популацији, да раде и живе од свог рада. Хвала Градоначелнику Бијељине, јер је подржао пројекат Друштва за међународну сарадњу и на његовом цјелокупном доприносу да Бијељина буде Град на који треба да се угледају и друге локалне заједнице, када је ријеч о интеграцији националних мањина - навела је амбасадор Хохман.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је истакао да се равноправност мањина у овом Граду подразумјева.
- Ромска мањина има посебну привилегију што у Бијељини постоји Удружење за промоцију образовања Рома „Отахарин“ са којим заједно Градска управа већ годинама успјешно сарађује, с циљем побољшања стандарда живота ове популације. Свакако највише напора улажемо у образовање Рома и то да припадници ове популације буду равноправни у образовном систему - истакао је Мићић, додајући да је отварање овог социјалног предузећа још један корак у интеграцији националних мањина у Бијељини.
Он је изразио наду да ће предузеће успјешно пословати и обезбједити егзистенцију великом броју ромских породица.
Предсједник „Отахарина“ Драган Јоковић је навео да је предузеће „Агро-план“ већ почело да ради и да има десетак запослених радника.
- Већ смо убрали прво рано поврће, а сада су у пластенику засађене саднице црвене паприке и парадајза. Ово није лак посао, земљораднички послови су врло захтјевни, али очекујемо да наша предност буду погодни услови које имамо, добар пластеник и плодно земљиште које смо добили од Градске управе на кориштење, као и помоћ из Њемачке - навео је Јоковић, додајући да је крајњи циљ да се производи добро продају, с обзиром на то да је то здрава храна која није третирана пестицидима.