Документи

Новости

„Женске руке – женски бизнис“

12.06.2018
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је данас женску радионицу, у оквиру просторија СКУД-а „Јања“, у којој се реализује пројекат „Женске руке – женски бизнис“ у оквируРегионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛOаД). Овај пројекат је један од шест пројеката у оквиру овог Програма на територији Града Бијељина, које финансира Европска Унија, спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП), а суфинансира Град Бијељина. 
Имплементацију пројекта, у сарадњи са СКУД-ом „Јања“ из Новог насеља Јања, Фондација „Лара“ је започела у децембру 2017. године, с циљем повећања могућности за самозапошљавање младих жена из сеоских средина Града Бијељина, кроз унапређење њихових знања и вјештина, повезивање са локалним властима и предузетницима, као и афирмацију женског задругарства. Важан аспект пројекта је, такође, његовање и промоција традиције и културе Семберије.
- Циљ овог пројекта је побољшање стандарда живота наших суграђанки. Надамо се да ће им нова знања и вјештине, која ће стећи захваљујући овом пројекту, користити у даљој будућности, да покрену сопствени бизнис и да, на основу њега, могу да живе од свог рада - навео је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Главна активност пројекта је курс кројења, шивења, ткања и везења на којем учествује 22 полазнице, а обука је почела крајем марта и трајаће до почетка јула.
- Ми смо сада на половини пројекта. Све наше полазнице су врло посвећене и марљиве, што се види и по квалитету њихових радова. У плану је да их обучимо и како да продају своје производе, тако што ћемо обићи потенцијална предузећа са којима би могле сарађивати, а њихови производи биће изложени и у Хотелу „Дрина“ - навела је Мирзета Томљановић из Фондације „Лара“, додајући да је провобитно било предвиђено да курс похађа 15 полазница, али пружена је шанса већем броју жена, с обзиром на то да их се пријавило скоро педесет.
- Велика предност и додатни подстицај за жене да се пријаве  је то што су организатори полазницима обезбиједили бесплатан превоз, освјежење и сву неопходну опрему и материјал потребан за несметано одвијање обуке - појаснила је Томљановићева.
Полазнице курса су прво представљање свог умијећа имале на овогодишњем Међународном сајму туризма и гастрокултуре „БИЈЕЉИНА-ТУРИСТ 2018“.