Документи

Новости

Отворена 14. љетна школа урбанизма

31.05.2018
slika

У Бијељини је отворен Међународни научно-стручни скуп - 14. љетна школа урбанизма у организацији Удружења урбаниста Србије и Републичког геодетског завода, у сарадњи са ГИЗ/АМБЕРО/ИЦОН (GIZ/AMBERO/ICON) Пројектом, Јавним предузећем „Дирекција за изградњу и развој Града“ и Архитектонско-грађевинско-геодетским факултетом Бањалука.
Теме овог научног скупа су „Измјене Закона о планирању и изградњи - Шта доноси / је донио нови Закон о Измјенама и допунама Закона о планирању и изградњи у области урбанистичког планирања“, „Гео Србија, урбана комасација“ и „Развојни коридори Србије и Југоисточне Европе“.
Скуп урбаниста се одржава од 31. маја до 2. јуна ове године у Етно-селу „Станишићи“ под покровитељством Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Градске управе Града Бијељина, а на њему је планирано одржавање око 30 стручних предавања.
Према ријечима организатора, овај скуп је важан, с обзиром на то да повезује људе из исте бранше, омогућава размјену искустава, што помаже министарствима у бољој припреми законских прописа.
Директор Дирекције за изградњу и развоја Града Бијељина Младен Петровић оцијенио је да је скуп вишеструко значајан за Бијељину.
- Теме су врло актуелне. Урбанизам нас прати и њиме смо окружени са свих страна, а оваква стручни скупови доприносе да се подигне свијест владајућих структура, да се модернизују поједине области уз савјете стручњака, поготово за добијање геопросторних података - истакао је Петровић.
Предсједник Удружења урбаниста Србије Александар Јефтић навео је да измјене Закона  о планирању и изградњи у Србији имају за циљ да се убрзају процедуре, унификују урбанистички планови, те да се раде електронски.
- Циљ је да се направе електронске базе података, преко којих ће грађани моћи јасно да виде шта је планирано да се гради на њиховој парцели и у ширем простору око њих - појаснио је Јефтић.