Документи

Новости

Црњелово - центар производње воћног расада у БиХ

03.05.2018
slika

У Црњелову већ десет година успјешно послује расадник воћних садница и винове лозе у власништву породице Чолић који је израстао у један од највећих у БиХ са годишњом производњом од око 150.000 воћних садница на 5,5 хектара.
Чолићи су родом из Крушевца, а расадник су засновали у Семберији због одличног квалитета земљишта и повољних климатских услова. Према њиховим ријечима, нису се покајали, јер тврде да се може солидно живјети од овог посла.
Производња воћних садница дугогодишња је традиција и породични посао Славка Чолића, који се са супругом и два сина овом производњом  годинама бавио у Србији, али је пословао и на просторима БиХ. Због границе и административних баријера, али и подршке блиских породичних пријатеља из Семберије, опредијелио се прије десет година за оснивање расадника у Црњелову.
- Производимо саднице јабуке, крушке, шљиве, брескве, нектарине, мушмуле, дуње, ораха, љешника, малине, купине. Све саднице, које коштају у просјеку три конвертибилне марке, прате сертификати и адекватна документација. Цијелу производњу надзиру Пољопривредни институт из Бањалуке, Републички инспекторат и Министарство пољопривреде Републике Српске - наводи Славко, који је је по струци пољопривредни техничар.
Он истиче да процес производње воћних садница траје три године, те да се морају поштовати и примјењивати савјети стручњака.
- Прве године се производе генеративне и вегетативе подлоге. Друге године се та иста подлога расади на одговарајуће растојање. Почетком треће године калеми, а финални производ односно садница стиже крајем треће године - појашњава Чолић. Наводи да треба много да се уложи труда и знања, као и да су репроматеријали, хемијска заштита, прихрана скупи, али да се на крају сезоне ипак исплати улагати. Овај семберски воћар наглашава да проблема са пласманом за сада нема и да саднице продаје у цијелој БиХ.
-  Имамо сталне купце, људе који долазе из свих крајева БиХ да би купили баш нашу садницу. Није довољно садницу само засадити. У прве двије године мора јој се посветити довољно пажње или ће закржљати и неће напредовати. Зато се трудимо да купцима дамо и савјет за поступање са садницама - истиче Чолић.
Ови вриједни домаћини граде нови пословни и складишни простор, а планирају да прошире и производни асортиман.