Документи

Новости

Промоција занатских занимања у средњим школама

20.04.2018
slika
slika

Градски Одсјек за локални економски развој и европске интеграције (ЛЕРЕИ) у сарадњи са Активом педагога основних школа регије Бијељина у оквиру програма „Прилика плус“/Пројекат „Практична настава на радном мјесту“ организовао је родитељски састанак са родитељима ученикa IX разреда у Основној школи  „Меша Селимовић“ у Јањи.
Родитељима су представљене могућности школовања ученика за стручна занимања, као и могућности запослења након завршене средње школе. Уз представнике Одсјека за ЛЕРЕИ и предсједника Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“ родитељима су се обратили Афан Хаџихајдић, обућар из Бијељине, који заједно са сином његује традицију дугу 60 година у обућарком занату, као и ученици куварског и кулинарско-угоститељског смјера Средње стручне школе Јања.
За ученике овог смјера је у оквиру Пројекта „Практична настава на радном мјесту“/Програм „Прилика плус“ су опремљени савремени кабинети за практичну наставу.
- Циљ родитељских састанака је промоција активности и резултата остварених у оквиру Пројекта, као и промоција дефицитарних стручних занимања, па би ови догађаји требало да буду прекретница у професионалном усмјеравању ученика од стране школа и родитеља. План је да након одржаних састанака у будућности све основне школе редовно обављају анкетирање ученика и разговоре са ученицима, као и промоцију стручних занимања на одјељенским заједницама како би се дугорочно промијенила лоша слика о стручним занимањима и како би на крају основне школе средње стручне школе уписивао све већи број ученика, који заиста имају предиспозиције за то - појаснили су у Одсјеку.
Према нацрту Плана уписа који је објавило Министарство просвјете и културе  за школску годину 2018/2019. планиран је упис и једног одјељења фризера у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина, што представља успјех након двије године заједничких напора свих релевантних актера (Градска управа, Занатско-предузетничко удружење „Предузетник“, Привредни савјет Града Бијељина и представници фризерских салона са подручја града Бијељина).
Пројекат „Практична настава на радном мјесту“ се спроводио у сарадњи са Републичком Агенцијом за развој малих и средњих предузећа, која реализује Програм „Прилика плус“, подржан од стране Владе Швајцарске.
Пројекат подразумијева активно унапређење практичне наставе на радном мјесту кроз интензивну сарадњу средњих стручних школа и привреде.
До сада су родитељски састанци одржани у  ОШ „Стеван Немања“ Драгаљевац, ОШ „Кнез Иво од Семберије“, ОШ „Свети Сава“ Црњелово, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина, ОШ „Дворови“, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина и ОШ „Свети Сава“ Бијељина. У наредном периоду планирани су родитељски састанци у преосталих пет основних школа на подручју Града.
Укупна вриједност пројекта је 367.962 конвертибилних марака од чега је донација Владе Швајцарске 309.000 КМ, а суфинансирање Града 58.960 КМ.