Документи

Новости

Производњом црвене паприке до смањења незапослености

21.03.2018
slika
slika

У Бијељини су, у оквиру пројекта „Јачање интегралне пољопривредне производње за смањење незапослености и супституцију увоза у прерађивачкој индустрији”, потписани трипартитни уговори између 43 пољопривредника – корисника пројекта, Прехрамбене индустрије “Сава Семберија“ и Центара цивилних иницјатива.
Водећи имплементатор пројекта је удружење „Центри цивилних иницијатива“ (ЦЦИ), а партнери су Град Бијељина, Завод за запошљавање РС - филијала Бијељина, „Сава Семберија“, те Установа за образовање одраслих “Доситеј” из Бијељине.
Општи циљ овог пројекта је допринос смањењу незапослености на подручју Бијељине, односно повећање конкурентности локалних пољопривредних произвођача кроз сарадњу произвођача и прерађивача црвене паприке, што је дио ширег програма „Подршка локалним партнерствима за запошљавање у Босни и Херцеговини“ финансираног од стране Европске Уније, а који имплементира Међународна организација рада.
- У складу са напорима Градске управе да смањимо незапосленост и да отворимо нова радна мјеста, преко овог пројекта трудимо се да једном од водећих прерађивача пољопривредих производа у Семберији помогнемо да дође до домаћих сировина, а уједно помажемо и пољопривредним произвођачима који су заинтересовани да производе црвену паприку за „Саву“. Семберија има одличне услове за производњу црвене паприке и те ресурсе треба искористити на најбољи начин. Циљ нам је да посредовањем успоставимо што бољу сарадњу између произвођача и прерађивача - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Уговорима је предвиђено да пољопривредници добију садни и репро материјал, као и осигурање усјева на површини до 2.500 квадратних метара по кориснику, а обезбијеђен је и пласман производа.
Менаџер пројекта Денис Телић из „Центара цивилних инцијатива“ прецизирао је да је фокус пројекта запошљавање људи који се баве пољопривредом, а који у свом власништву имају некомерцијална газдинства.
- Циљ је да се они на основу подстицаја пререгиструју у комерцијална газдинства и на тај начин постану запослене особе - појаснио је Телић, додајући да пројекат нуди и едукацију и консултантску помоћ.
Генерални директор „Саве“ Војо Косановић навео је да је ово предузеће тражило начин да дође до домаћих сировина и да је овај пројекат одлична прилика за сарадњу и обострану корист.
- Очекујемо да ћемо имати нових око 500 тона домаће црвене паприке за прераду. Наш агроном ће помагати произвођачима и практично ће их водити кроз читав период производње - истакао је Косановић.
Садња црвене паприке почиње у другој половини маја, а на овај начин ће се у Бијељини зацрвенити паприка на преко 12 хектара земљишта.
Вриједност пројекта је 420.000 конвертибилних марака, а Градска управа га је суфинанансирала са 55.000 КМ.