Документи

Новости

Успјешно завршена обука прве групе оператера на ЦНЦ машинама

13.03.2018
slika
slika

У Бијељини је данас уприличена додјела увјерења о завршеној обуци првој групи од 25 полазника програма оспособљавања за оператера на ЦНЦ машинама за обраду дрвета, у оквиру пројекта „Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“.
Пројекат се реализује у оквиру ширег пројекта подршке локалним партнерствима за запошљавање у БиХ, који финансира Европска Унија, а спроводи Међународна организација рада (ILO).
Град Бијељина је главни имплементатор Пројекта, а партнери су Завод за запошљавање РС – Биро Бијељина, Техничка школа „Михајло Пупин“ Бијељина, Привредна комора Републике Српске - Подручна привредна комора Бијељина, Факултет пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву, као и бијељинска предузећа „Стеко центар“ и „Мега дрво“.
Теоретски дио обуке извођен је у Техничкој школи „Михајло Пупин“, а практични дио у предузећима „Стеко центар“ и „Мега дрво“, а полазници су стекли знања и вјештине потребне за обављање рада на ЦНЦ машинама за обраду дрвета и у преради дрвета, односно, за столара намјештаја.
Обука се изводи у три групе и за сада су завршни испит положили полазници прве и друге групе полазника који су практичну обуку обављали у „Мега дрво“.
Предност за учешће у Програму обуке су имали млади, жене, лица старија од 45 година, активни тражиоци запослења, као и други припадници осјетљивих група, који су дугорочно незапослени и налазили су се на евиденцији активних тражилаца посла на дан расписивања јавног позива.
Полазницима обуке су плаћени трошкови превоза и топлог оброка, љекарски преглед, као и осигурање радника од повреде на раду.
Након завршетка обуке за све три групе, најбољи полазници ће имати прилику да се запосле у предузећима у којима су похађали практичну наставу, али и у другим предузећима која се баве прерадом дрвета којима је потребна квалификована радна снага.
- Захваљујући подршци донатора и партнера, успјешно се изводи програм обуке. Надам се да ће на крају пројекта бити задовољни сви који су у њему учествовали, али ипак највише сами полазници и привредници, јер су главни циљеви пројекта смањење незапослености и повећање економске активности у Граду Бијељина - истакла је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске иинтеграције и главни координатор пројекта Анкица Тодоровић уз ријечи захвалности свима који су одговорно приступили извршавању договорених обавеза у оквиру пројекта.
Додјели увјерења присуствовали су и представници партнерских предузећа и установа на пројекту који су се сложили да је значај овог пројекта веома велики за дрвопрерађивачки сектор у Бијељини, која ће на овај начин добити квалитетно оспособљен и обучен кадар, али и за локалну привреду у цјелини, као и подизање њене конкурентности.