Документи

Новости

Смањење незапослености и подршка привреди

13.02.2018
slika
slika

Градска управа Града Бијељина реализује пројекат „Континуираном институциналном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“, који је финансиран од стране Европске Уније, а спроводи се кроз програм Међународне организације рада „Локално партнерство за запошљавање у БиХ“ с циљем смањењења незапослености и подршке локалној привреди.
- Бијељина је међу 15 локалних заједница у БиХ изабраних за овај пројекат, за који је аплицирало 165 градова и општина. Пројекат је покренут на основу резултата истраживања реализованог у сарадњи са представницима привреде, а на основу кога је закључено да је један од већих проблема привредника неквалификована радна снага, као и трошење времена на обуку радника након запослења - истакао је градоначелник Мићо Мићић, уз оцјену да је Бијељина изузетно успјешна приликом кандидовања пројеката код међународних и домаћих донатора, јер успијева да испуни све потребне услове да би добила средства за њихову реализацију.
Пројекат „Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“ има два дијела – обуку и преквалификацију у области дрвопрерађивачке индустрије, али и подршку приликом самозапошљавања.
- Оба дијела пројекта су изузетно важна јер се односе на смањење незапослености у нашем Граду, а биће и од користи за привреднике који ће на тај начин добити обучену радну снагу у области дрвопрераде. Имамо 67 полазника који су испунили услове и почели са обуком. Надамо се да ћемо након завршетка обуке имати најмање 50 квалитетно обучених особа, које ће добити сертификат за завршену теоријску и практичну обуку и да ће значајан број обучених особа добити шансу за запошљавање - навела је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.
Дио пројекта који се односи на самозапошљавање Градска управа реализује у сарадњи са Факултетом пословне економије Бијељина.
- Ту смо одабрали 20 незапослених корисника из рањивих категорија становништва и они ће на обукама стећи сва потребна знања и вјештине које су им неопходне да отворе предузетничку радњу. Након завршетка обука биће одабрано десет најквалитетнијих бизнис планова, који ће добити и одређена средства из буџета пројекта, као подстицај за почетак рада - најавила је Тодоровићева.
Укупна вриједност пројекта је 412.000 конвертибилних марака, од чега је око 350.000 донација, а 60.000 КМ је обезбијеђено из градског буџета.
Осим Градске управе, као водећег апликанта, у пројекту као партнери учествују Завод за запошљавање, Регионална привредна комора, Факултет пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву, Техничка школа „Михајло Пупин“, као и предузећа „Стеко“ и „Мега дрво“.
У оквиру овог пројекта Техничка школа ће добити машину за обраду дрвета за обуку полазника. Крајњи очекивани резултат је квалификована радна снага за потребе локалне привреде и унапријеђена сарадња локалне управе, образовног система и привреде.