Документи

Новости

Удружили се семберски пчелари

08.02.2018
slika

У Бијељини је основано ново Пчеларско удружење „Бијељина“ које ће, поред окупљања пчелара и подстицања младих људи да се баве пчеларством, имати за циљ унапређење пчеларства као професионалне дjелатности и промоцију пчеларских производа са подручја Семберије.
Поред оснивачке Скупштине удружења, одржано је и предавање о развоју и заштити пчела и припреми пчелињих друштава за прољеће.
Због благе климе и мале загађености природне средине Семберија има одличне природне услове за пчеларење. У Семберији је регистровано 250 пчелара и око 10.000 кошница и пчеларство може бити још важнији чинилац у локалној економији, истакнуто је на оснивачкој скупштини Удружења.
- Пчеларство је грана пољопривреде која може донијети сигурну добит. Од пчеларства се не може обогатити, али се може лијепо живјети. Циљ нам је да привучемо што више млађих људи да се баве пчеларством, јер нажалост постоји пракса да се пчеларством баве људи тек када оду у пензију. Пчеларство може да буде хоби, али и извор солидних примања - поручили су семберски пчелари.
Из Удружења пчелара „Бијељина“ најављују и да ће покушати да се изборе за веће подстицаје ресорног министарства који су данас на нивоу од пет КМ по кошници за регистроване пчеларе, као и да ће тражити подршку локалне заједнице. Истовремено планирају да раде на брендирању меда са ових простора и означавању географског поријекла меда из Семберије да би се заштитили од нелојалне конкуренције и смањили могућност да се на пијацама продаје мед сумњивог поријекла.