Документи

Новости

Повољне пословне прилике за Орао у наредном периоду

15.01.2018
slika

Бијељински „Орао“, који се бави ремонтом турбо-млазних мотора и производњом специјалних алата, у овој пословној години ће наставити сарадњу са главним пословним партнером - Војском Србије, а до краја мјесеца очекују потписивање уговора за ремонт хеликоптерских мотора и са руском фирмом „Климов“, од којег очекују приходе у наредних 20 година. Због кашњења у достави мотора и наплати потраживања од пословних партнера прошла година била је тешка за ово бијељинско предузеће, али сада имају пуне руке посла.
„Орао“ се од војног програма, који у великој мјери зависи од политике, постепено оријентише и усавршава на цивилне програме. Ослањају се на традиционалне партнере – поред српског Министарства одбране, партнери су им индијско ваздухопловство, „Пјађо“ из Италије и „Ролс Ројс“ из Велике Британије. Ове године планирају и набавку двије машине за обраду метала електроерозијом, вриједности 600.000 марака, чиме би остварили значајне уштеде јер тренутно за ове послове користе услуге фирми у Италији, Мађарској и Србији.
- Наша дјелатност је 85 одсто извозног карактера. Радимо за свијет и морамо му се прилагођавати - истиче директор предузећа „Орао“ Милан Прица.
Ремонт хеликоптерских и турбомлазних мотора за „мигове“ пут је ка сигурној будућности. За овај програм детаљно се припремају већ другу годину, а обећана им је помоћ за куповину лиценце која кошта 2,9 милиона евра.
- Немамо другог избора. Сва ова средства која ремонтујемо се постепено избацују из употребе, доста су застарјела, иако и ту имамо посла за наредних десет година. Освајањем технологије за генерални ремонт хеликоптерских мотора и мотора за МИГ 29 би нам обезбиједило посао за дужи период - сматра Прица.
У „Орлу“ је запослено 390 радника, а слиједи смјена генерација, па ће, упоредо са пријемом дванаест нових мајстора и неколицине инжењера бити именована и цјелокупна нова управа.

(Фотографија: РТРС)