Документи

Новости

Седам деценија „Саве“ - поново на путу успјеха

09.12.2017
slika
slika

Један од најпознатијих семберских привредних брендова и покретача развоја – фабрика „Сава Семберија“ данас је свечано обиљежила 70. годишњицу од оснивања.
- „Сава“ је имала свој дух и препознатљив квалитет и потрудићемо се да тако и остане. За седам година приватног пословања успјели смо не само да је одржимо у животу, него и да је поново поставимо на здраве темеље. Из наших производних хала излазе производи који задовољавају највише стандарде за производњу хране. За ових неколико година смо прерадили хиљаде тона воћа и поврћа, а имамо капацитета да годишње бар удвостручимо производњу. Наше производе продајемо на домаћем тржишту, али и извозимо на четири континента, највише у Европску Унију, арапске земље, Канаду, а недавно смо ушли и на руско тржиште – истакао је, између осталог, генерални директор и власник фабрике „Сава Семберија“ Милорад Крстић на свечаности.
По његовим ријечима ове године добијање сировине је било мањи проблем него претходних година, али је све израженији проблем квалитетне радне снаге, па се планира даља рационализација и модернизација погона.
Проблем недовољних количина сировине ћемо од следеће године покушати да умањимо повећањем сопствене производње, али наши кооперанти ће нам остати и даље главни ослонац – најавио је Крстић.
Фабрика „Сава Семберија“ је основана 1947. године и до сада је прошла кроз неколико својинских облика. До деведесетих година прошлог вијека је успјела да постане један од најпознатији произвођача конзервисане хране у Југославији, али су тај развој прекинули ратни сукоби. Од 2010. године послује у оквиру њемачке привредне групе „Крстић“ и од тада почиње њен убрзани опоравак.
Честитајући „Сави“ значајан јубилеј, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је оцијенио да је приватизација ове фабрике важна потврда да не морају све промјене власништва да се заврше уништавањем приватизованих фабрика и њиховим претварањем у пословне и стамбене просторе.
- „Сава“ је важна за цијелу Семберију, како за запослене и њихове породице, тако и за пољопривредне произвођаче који у непосредној близини имају сигурног купца за своје производе. Ова фабрика је не само успјешно приватизована, већ је успјела да достигне предратни ниво производње и тако да допринесе развоју цијелог Града. На локалној управи је да преко Аграрног фонда настави да подржава пољопривредне произвођаче, да би произвели више сировине за тржиште, укључујући и производне погоне „Саве“ – нагласио је градоначелник Мићић.
Обиљежавању седме деценије од оснивања присуствовали су и министри у Влади Републике Српске Предраг Глухаковић и Петар Ђокић који су оцијенили да „Сава Семберија“, захваљујући квалитету својих производа и успјешном пословању значајно доприноси промоцији домаће производње и кампањи „Наше је боље“.